Privreda
0

Kriza i na tržištu CEFTA-e

FENA
Održavanje vodeće pozicije Srbije u području CEFTA-e bit će teško u 2009. jer je kriza zahvatila i to tržište, procjenjuju privrednici te zemlje.

Područje CEFTA-e jedino je tržište na kojem Srbija ostvaruje suficit, a on je u 2008. bio vrijedan 1,6 milijardi dolara, prenosi B92.

Države potpisnice se, međutim, u težnji da zaštite svoju proizvodnju, često u potpunosti ne pridržavaju sporazuma o slodobnoj trgovini.

Tržište CEFTA pored Srbije obuhvata, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru, Moldaviju i Albaniju, a za proizvođače znači potencijal od 25 miliona kupaca.

Privrednici Srbije najviše su izvozili gvožđe, čelik, poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Smanjena tražnja, za privrednike koji posluju na tržištu CEFTA-e, dodatno je otežana i činjenicom da još nisu ukinute brojne administrativne procedure, a to je najvažnija pomoć koju država sada može da pruži, smatra predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Dodatni pritisak na izvoznike je i činjenica da svakih nekoliko mjeseci na tržištu CEFTA-e izbije neka afera sa proizvodima koji dolaze iz Srbije, što je za mnoge nekorektan vid necarinske barijere.

  • Oni koji su pravili takve afere, one su vještačke i to su određeni vidovi necarinskih barijera i to su određeni vidovi malicioznih namjera određenih potpisnica zemalja da se na određeni način isfauliraju određene zemlje koje imaju svoj brend i svoje ime, kaže Bugarin.

Da bi se umanjile štete koje prouzrokuju necarinske barijere Srbija će insistrati da Svjetska trgovinska organizacija i Forum CEFTA uvedu stroži monitoring, ali i sistem kažnjavanja za zemlje koje ne poštuju sporazum o slobodnoj trgovini, prenosi B92.