Privreda
32

Komunalno Brčko i BIMAL počinju distribuciju 180.000 litara vode za piće

Klix.ba
Fabrika za proizvodnju ulja BIMAL d.d i javno preduzeće Komunalno Brčko sarađuju sa lokalnim vlastima Brčko distrikta BiH od početka nastale situacija sa nadolaskom plavnog talasa.

Za potrebe snabdijevanja stanovništva pitkom vodom BIMAL d.d. u svojim pogonima duva kanistere od 10 litara, a od petka, 16.05.2014. godine, u koordinisanoj akciji fabrike BIMAL i JP Komunalno Brčko kanisteri se pune pitkom vodom sa kojima se snabdijeva područje Brčkog i okoline.

U ukupnoj akciji od petka je pripremljeno 180.000 litara vode za piće odnosno 18.000 kanistera od 10 l i sukcesivno se isporučuju najugroženijim područjima Brčkog, Šamca, Modriče, Doboja, Maglaja i Orašja.

Jedina fabrika za proizvodnju ulja u Bosni i Hercegovini BIMAL i jedina rafinerija šećera STUDEN-AGRANA su se od početka nastale situacije sa poplavama aktivno uključile u cilju minimiziranja posljedica poplava. Službi civilne zaštite su dostavljeni "big bag-ovi“, velike vreće od 1.000 kg koje se koriste za transport šećera a sada napunjene pijeskom koriste se za zaštitu nasipa na rijeci Savi.

Takođe, pokrenuto je niz aktivnosti u cilju snabdijevanje najugroženih područja šire okoline, prije svega vodom i osnovnim prehrambenim proizvodima, uljem, brašnom i šećerom.

Javno preduzeće Komunalno Brčko sa svojim radnim jedinicama Elektrodistribucija, Vodovod i kanalizacija i Čistoća aktivno učestvuje u saniranju problema uzrokovanih poplavama, bujicama i odronima zemlje.

Takođe, ekipe JPK su mobilne i na terenu 24 sata kako bi omogućili snabdijevanje električnom energijom i vodom.

Fabrika ulja BIMAL, rafinerija šećera „STUDEN-AGRANA i JP Komunalno Brčko će nastaviti sa akcijama usmjerenim na pomoć ugroženim područjima a cilju što brže sanacije i otklanjanja posljedica poplave.