Privreda
37

Klub za traženje posla u Goraždu proglašen najboljim u Federaciji BIH

Piše: E. A.
Klub za traženje posla u Goraždu koji pomaže nezaposlenim osobama da savladaju dodatne vještine i tehnike kako bi brže došli do zaposlenja, proglašen je najboljim u Federaciji BIH. Do toga su ga doveli ostvareni rezultati u ovoj godini.

"Kroz naše radionice prošle su 134 osobe a na koncu se zaposlilo njih 50, što je za sve nas dobar rezultat“, kaže Amela Škamo – Žerić, voditeljica Kluba za traženje posla Goražde.

Kroz klub za traženje posla organizuje se obuka nezaposlenih osoba putem koje se razvijaju njihove vještine, gradi povjerenje i motivacija da učine nešto za sebe i svoju budućnost. "Posao je tražiti posao“ moto je pod kojim djeluje klub kao jedna od aktivnih mjera Službe za zapošljavanje BPK. Sa radom je počeo u sklopu projekta zapošljavanja mladih kojeg podržava Švicarska ambasada, a implementira njemačka konsultantska kompanija GOPA mbH u saradnji sa Federalnim i Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske.

Ciljne grupe su mlade osobe od 18 do 30 godina s tim da je ostavljena mogućnost i ostalim nezaposlenim osobama da učestvuju u obuci čiji je fokus na pronalasku adekvatnih oglasa za radna mjesta i razvijanja vještina prezentovanja, putem telefona, pisama i licem u lice.

Nafija Hodo, direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde u okviru koje i djeluje Klub za traženje posla, ističe kako je ovo značajno priznanje klubu u Goraždu koji ostvaruje odlične rezultate omogućavajući mladim ljudima da stiču dodatne vještine.

U međuvremenu, Služba za zapošljavanje BPK-a nastavlja sa mjerama aktivne politike zapošljavanja. Nakon što su vlada i skupština kantona usvojili plan i program rada službe za 2016 već u ovoj godini krenulo se sa programom stručnog osposobljavanja osoba sa visokom stručnom spremom, za koji je Služba obezbjedila 320.000 KM.

"Radi se o novom programu stručnog osposobljavanja za 62 nezaspolene osobe sa visokom i višom stručnom spremom u trajanju od 12 mjeseci. Program stručnog osposobljavanja urađen je u skladu sa Zakonom o radu i predstavlja novinu, gdje pored pripravničkog i ranije volonterskog staža, mlade osobe bez radnog iskustva imaju priliku i za stručno osposobljavanje u trajanju od 12 mjeseci. Za to vrijeme primaće naknadu od 400 KM plus 30 maraka za osiguranje od povrede na radu. Trenutno je na evidenciji nezaposlenih 70 osoba sa visokom stručnom spremom bez radnog iskustva te je ovo odlična prilika za njih, ističe Senija Hadžić, stručna saradnica za posredovanje u zapošljavanju uz poziv poslodavcima, posebno iz privrede, da se prijave za ovaj program.

Početak realizacije programa očekuje se u januaru 2016.godine.

S obzirom da je i u ovoj godini na području BPK relizovan niz programa za zapošljavanje, u službi vjeruju da će biti nastavljen trend smanjenja broja nezaposlenih i povećanja broja zaposlenih.

"Za to zasluge svakako idu i poslodavcima a mi smo pokušali uticati sa aktivnom politikom zapošljavanja. Trenutno je na evidenciji 3.447 nezaposlenih osoba“, kaže Nafija Hodo, direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde.