Privreda
329

Ključ: Asa Prevent kupila preduzeće Sanotaf, otvara se fabrika namještaja uz 110 novih radnih mjesta

Piše: M. Ć.
Prije tri dana u Bihaću je potpisan ugovor o kupovini preduzeća Sanotaf d.o.o. Ključ. Kupila ga je grupacija Asa Prevent, a uskoro se očekuje pokretanje fabrike namještaja i otvaranje više od 100 novih radnih mjesta u ovom gradu.

Nakon što je u martu potpisan ugovor o zakupu nekretnine koja se nalazi u Ključu između preduzeća Sanotaf d.o.o. Ključ i Društva za konsalting i upravljanje Athabasca Investment d.o.o. Sarajevo, člana grupacije Asa Prevent, prije tri dana Prevent je kupio ovo preduzeće čiji je vlasnik Unsko-sanski kanton.

U aprilu mjesecu raspisan je konkurs o stopostotnoj prodaji državnog kapitala ovog preduzeća, a javila se samo grupacija Prevent.

"Raspisali smo javni tender za prodaju 100 posto državnog kapitala privrednog društva Sanotaf d.o.o. iz Ključa koje je u vlasništvu Unsko-sanskog kantona i to je jedino preduzeće iz realnog sektora koje do sada nije bilo privatizirano. Na konkurs se prijavila jedna zainteresirana strana, a to je grupacija Prevent BiH. Na uvjete tendera odgovorila je svojom ponudom koja je u svim elementima ispunjavala uvjete konkursa. Pregovori su trajali 20 dana za elemente ugovora i ugovor je potpisan između Preventa i direktora Agencije za privatizaciju USK, uz prisustvo kantonalnog ministra privrede", kazao je za Klix.ba Vid Šantić, ministar privrede Unsko-sanskog kantona.

Rezultat je to intenzivnih aktivnosti, napominje Šantić, koje su vođene u proteklom periodu u cilju stvaranja uvjeta za investiranje u općinu Ključ od Asa Prevent grupacije.

"U Preventu su već počeli sprovoditi neke elemente iz ugovora i sve ono što je od njih traženo. Kroz ovu investiciju trebalo bi biti uposleno 110 ljudi, a planira se proizvoditi namještaj i stolice. Jedna kompletna fabrika iz Njemačke prelazi u Ključ, a neki radnici su već krenuli na obuku", pojašnjava Šantić.

Prema njegovim riječima, otvaranje novih proizvodnih pogona Asa Preventa u Ključu očekuje se već u septembru.

Grupacija Prevent trenutno je najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine, a u ovom trenutku u BiH zapošljava blizu 7.000 ljudi.