Privreda
137

Klas ove godine otkupio 1.100 tona malina

FENA
Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo otkupila je u ovogodišnjoj sezoni 1.100 tona visokokvalitetnih malina, ostvarivši saradnju s 800 kooperanata s područja Kantona Sarajevo, Srednjebosanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona.

Rukovodilac Stručne službe razvoja proizvodnje i otkupa malina kompanije Klas Esad Babić rekao je da je ovogodišnji otkup malina veći od prošlogodišnjeg za gotovo 100 posto.

"Prebacili smo vlastiti plan i to ne bi bilo moguće da nam bh. malinari nisu ponovno ukazali povjerenje, a mi to povjerenje ispoštovali. Svi kooperanti su isplaćeni za svoje proizvode. Analize su pokazale da Klas i ove godine ima najbolji kvalitet malina, koje garantiraju zdravstvenu sigurnost potrošača, i upravo po tome nas kupci prepoznaju i traže našu malinu", kazao je Babić.

Iz Klasa navode da Stručna služba svake godine obilazi proizvođače i njihove malinjake, provodi edukacije i vrši stručni nadzor proizvodnje i otkupa, a sve radi postizanja visokih prinosa i dobrog kvaliteta plodova, bez prisustva pesticida i sigurne mikrobiološke ispravnosti.

U 2016. godini planiraju proširiti saradnju, otkupiti, uskladištiti i preraditi oko 2.500 tona malina i drugog jagodastog voća, te planiraju proširenje prerađivačkih i kapaciteta hladnjače u Blažuju, ali i izgradnju nove hladnjače u Tešnju.

Uz 1.100 tona malina sorti Vilamet, Miker i Polka do sada je otkupljeno 10 tona plantažne kupine, 17 tona plantažne jagode, tona šumske kupine, 20 tona šumske borovnice i 12 tona šumske brusnice. Otkupljeno voće će dijelom biti prerađeno za potrebe Klasove proizvodnje, a veći dio izvezen na tržišta EU, Japana i Turske, saopćeno je iz Klasa.