Privreda
48

Izvoz mesa: Vlada Turske uvodi rigorozne mjere prema BiH

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vlasti BiH moraju kazniti kompanije koje su zloupotrijebile sporazum BiH i Turske o izvozu mesa, izjavio je danas predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BIH (UPFBIH) Nedžad Bićo.

Najmanje dvije firme iz Bosne i Hercegovine prekršile su sporazum o izvozu mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku, nakon čega Vlada Turske uvodi rigorozne mjere prema našoj zemlji.

"Jedini uslov za izvoz mesa iz BiH u Tursku bio je da su goveda uzgojena u BiH. Međutim, nekoliko kompanija iz BiH zloupotrijebilo je ovaj sporazum te su bh. poljoprivredi nanijeli ogromnu štetu. Smatramo da vlasti moraju kazniti kompanije koje su zloupotrijebile ovaj sporazum i javno iznijeti koje su to kompanije, kako bismo jasno znali ko je krivac i da baš te kompanije snose posljedice svojih djela. Djelovanjem tih kompanije je oštećena domaća proizvodnja i domaći proizvođači koji ionako jedva održavaju svoju proizvodnju, a mi smo ti koji moramo zaštititi domaće proizvode i probuditi svijest javnosti o kupovini domaćeg i zaštiti domaće proizvodnje", rekao je Bićo.