Privreda
23

Izvoz drvne industrije povećan za 11,7 posto

FENA
Drvna industrija Bosne i Hercegovine je u prošloj godini ostvarila izvoz od gotovo 924 miliona KM, što je za 11,7 posto više nego 2012. godine, izjavila je danas u Sarajevu sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Selma Bašagić.

Na izbornoj Skupštini ove asocijacije razmatrana je informacija o ostvarenoj proizvodnji, izvozu i uvozu drvne industrije i šumarstva BiH u prošloj godini, te trendovima u prva dva mjeseca ove godine. Bašagić je dodala da je pokrivenost uvoza izvozom u 2013. bila je 384 posto, što je povoljnije u odnosu na godinu ranije kada je iznosila 337 posto.

"Najveća stavka u tom izvozu je bio namještaj i njegovo učešće je bilo 36,8 posto. Pokrivenost uvoza izvozom što se tiče namještaja bila je 443 posto i izvoz namještaja je porastao u prošloj godini", dodala je Bašagić.

U prva dva mjeseca ove godine, po njenim riječima, izvoz drvne industrije i šumarstva iznosio je 152.160.000 KM. Taj izvoz je 25,4 posto viši u odnosu na isti period 2013.

"To povećanje od 25,4 posto pretežno je rezultat povećanog izvoza ogrevnog drveta, zatim namještaja i rezane građe", dodala je Bašagić.

Pokrivenost uvoza izvozom svih proizvoda drvne industrije u ovom periodu bila je 470,7 posto.

Na dnevnom redu ove sjednice, među ostalim, je izbor članova Odbora, predsjednika i potpredsjednika Asocijacije, kao i prezentacija „ChamberTrust Seal“,nove usluge Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.