Privreda
72

Ispunjen pretposljednji korak: BiH bi od jeseni mogla početi izvoziti mlijeko u EU

Piše: N. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nakon što je jučer i zvanično stiglo saopćenje FVO misije iz Dablina da je BiH na dobrom putu da ispuni sve uvjete i preporuke za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, danas je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kazao kako bi BiH mogla do kraja godine početi izvoziti mlijeko u zemlje EU.
Foto: Fe?a Krvavac/Klix.ba
Foto: Fe?a Krvavac/Klix.ba

Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa jučer je proslijeđeno mišljenje FVO misije prema kojem su prijedlozi institucija BiH o rješenjima spornih pitanja vezanih za izvoz mlijeka u potpunosti prihvaćeni.

“Moram istaći da je ovo jedan od najvažnijih koraka u ispunjavanju uvjeta za izvoz proizvoda animalnog porijekla u EU. Dakle, radi se o uspostavi strukture vezane za izvoz svih proizvoda animalnog porijekla a ne samo mlijeka i mliječnih proizvoda”, rekao je danas na konferenciji za medije ministar Šarović.

Prema Šaroviću, ovim je ispunjen pretposljednji korak na putu rješavanja ovog gorućeg problema. Narednih sedmica predstoji usvajanje Zakona o veterinarstvu, Zakona o hrani i Zakona o poljoprivredi. Šarović je naglasio da će, nakon što je FVO misija dala zeleno svjetlo, ovi zakoni u parlamentarnu proceduru bit upućeni u narednih nekoliko dana.

Inače, sva zakonska regulativa usaglašena je između EU, institucija BiH, ali i entitetskih resornih ministarstava.

Prema novim zakonskim rješenjima, na vrhu vertikale koja će kontrolisati zdravstvenu ispravnost proizvoda, te komunicirati sa EU, bit će Ured za veterinarstvo BiH. Oni će davati konačnu suglasnost bh. proizvođačima za izvoz proizvoda animalnog porijekla u EU.

Foto: Fe?a Krvavac/Klix.ba
Foto: Fe?a Krvavac/Klix.ba

Što se tiče konkretnih rokova kada bi bh. mljekari mogli početi izvoziti mlijeko u EU, Šarović kaže da bi se to moglo desiti do kraja ove godine. U narednim sedmicama očekuje se usvajanje predviđenih zakona, a potom i uspostava cijelog mehanizma i njegovo uhodavanje. Kada sve bude spremno, nadležne institucije BiH će ponovo pozvati FVO misiju koja će obaviti posljednju kontrolu. Nakon što daju zeleno svjetlo, bh. proizvođači će svoje proizvode konačno moći plasirati i u zemlje EU.

Nakon što se riješi pitanje izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, nadležni smatraju kako će rješavanje problema izvoza mesa i jaja biti znatno lakše.

Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo, kaže kako je ova institucija spremna za ulogu koja joj je predviđena te da se već sada uhodava cjelokupan mehanizam.

Šarović i Kalaba ne očekuju nikakave blokade kada je riječ o izmjeni i dopuni potrebne zakonske regulative. U narednom periodu, pored usvajanja potrebnih zakona, radit će se i na ojačavanju Ureda za veterinarstvo.