Privreda
0

Indijski privrednici zainteresovani za ulaganja u RS

FENA
Predstavnici kompanije "Eurotherm Hema Radiators India Limited“ danas su u razgovoru s predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom iskazali zainteresovanost za izgradnju fabrike grijnih tijela, koja bi zapošljavala oko 400 radnika i čija bi izgradnja koštala između 15 i 20 miliona eura.

Dogovoreno je da se osigura lokacija od 50.000 m2 u neposrednoj blizini autoputa Banja Luka – Gradiška, nakon čega bi počele pripreme za izgradnju fabrike čija bi proizvodnja prvenstveno bila namijenjena za izvoz.

Dodik je delegaciju indijskih privrednika, predstavnike kompanija "Hema Group“, "Eurotherm Hema Radiators India Limited“ i kompanije "Mega Travel Jetwing“, upoznao o komparativnim prednostima RS-a za ulaganja i istaknuo da je u RS-u najniža stopa poreza na dobit u odnosu na okruženje, saopćeno je nakon razgovora iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Indijski privrednici su također zainteresovani za izgradnju tvornice cementa u blizini termoelektrane u Gacku, za ulaganja u drvnu industriju "Nova Romanija“ u Sokocu i za ulaganja u proizvodnju zdrave hrane.

Predstavnici kompanije "Mega Travel Jetwing“ su iskazali zainteresovanost za ulaganje u aviosaobraćaj i Aerodrom Banja Luka.