Privreda
574

Ima nade za bh. privredu: Kompanija iz Busovače izvozi u Skandinaviju i Afriku

Klix.ba
Devastirana i izmučena bosanskohercegovačka privreda ima i svoje svijetle primjere. Jedan od njih je i fabrika EZ d.o.o. iz Busovače čiji se vlasnik i uposlenici trude da, kako kažu, pokažu da i naša privreda, uprkos svemu, može imati svijetlu budućnost.

Osnovana 1989. godine, kompanija EZ d.o.o. danas zapošljava 80 radnika i u svom portfoliu ima tri različita, ali međusobno povezana proizvodna programa koja obuhvataju proizvodnju sredstava za čišćenje, raznih deterdženata, proizvodnju kozmetike, te plastične ambalaže.

Brojni brendovi

Također, u oblasti proizvodnje plastične ambalaže fabrika proizvodi preko 250 vrsta proizvoda za potrebe mliječne, prehrambene i hemijske industrije kao i proizvodnje vode, meda, sokova, boja i lakova i slično.

"U nastojanju da zadovolji potrebe potrošača, a u saradnji sa poznatim svjetskim laboratorijama, na tržištu smo prisutni sa preko stotinu proizvoda iz oblasti kućne hemije i kozmetike u okviru brendova TISAL, LILLA, ROYAL LINE, PROFESSIONAL, GLANZ, UNO, ELLA, DAILY (www.tisal.ba)", kažu u kompaniji EZ iz koje poručuju da "čiste sve osim obraza".

Sirovine za proizvodnju kućne hemije i kozmetike nabavljaju isključivo iz zemalja Evropske unije (EU), što je garant kvaliteta i zdravstvene ispravnosti gotovih proizvoda, jer svi proizvođači moraju zadovoljiti strogu regulativu i propise EU.

Slijedeći te standarde proizvodi ove fabrike su kroz testiranja u laboratorijima u EU pokazali da zadovoljavaju sve propisane norme kvaliteta.

Da i naše kompanije, suprotno ovdašnjem gotovo prirodnom pesimizmu i cijeloj filozofiji definiranoj kroz uzrečicu "šta će on", itekako imaju šanse, potvrđuje činjenica da ova bh. kompanija izvozi svoje proizvode i na svjetsko tržište.

Akcenat je u posljednjih godinu dana dat upravo na izvoz. Pored Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova i Slovenije, proizvodi kompanije iz Busovače našli su svoje mjesto i u Skandinaviji i Africi!

"Zahvaljujući optimalnom omjeru cijene i kvaliteta, prepoznati smo na afričkom i skandinavskom tržištu koji sve više otvaraju vrata za naše proizvode", kažu u ovoj kompaniji.

Put u Ganu

Tom u prilog ide i činjenica da se početkom maja sprema isporuka novog kontigenta deterdženata (TISAL) i gelova za tuširanje (ELLA) za tržište Gane u Africi. Afrimaciju uspješne domaće proizvodnje daje i činjenica da je potpisan ugovor o isporuci preko 1.300 000 komada PET ambalaže za zahtjevno tržište Danske.

Kompanija kroz vlastitu službu prodaje i distribuciju snadbjevaju vodeće trgovačke lance u Bosni i Hercegovini i regionu, kako kroz prodaju vlastitih brendova, tako i kroz izradu robnih marki za pojedine trgovačke lance.

Ambiciozna firma radi na proširenju voznog parka za distribuciju proizvoda, proširenje proizvodnih kapaciteta kao i izgradnja skladišnog prostora preko 3.000 kvadrata.

"Cilj svih uposlenih je zadržati vodeće mjesto u proizvodnji sredstava za čišćenje u Bosni i Hercegovini ali i proširiti plasman proizvoda na druga ino tržišta", poručuju, na kraju, iz kompanije EZ, uz poruku da stoga "kupujemo samo dobro - kupujemo domaće".