Privreda
0

IFC glavni savjetnik Autocesta FBiH za novih 38,6 km autoceste na Koridoru 5C

Piše: N. Jamaković
Telma i Karić potpisuju ugovor (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Direktori Autocesta Federacije BiH i Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za Evropu i Srednju Aziju, Ensad Karić i Tomasz Telma, potpisali su u Sarajevu ugovor o savjetodavnim uslugama u vezi sa izgradnjom dionica na Koridoru 5C u dužini 38,6 km.

Na ovaj način Autoceste će u IFC-u u narednih 15 mjeseci imati glavnog savjetnika za projekt Javno-privatnog partnerstva za uvođenje učešća privatnog sektora u izgradnju tri dionice na Koridoru 5C i to iz pravca Doboj Juga prema Žepču:

  1. Doboj Jug (Karuše) - Medakovo u dužini 4 km
  2. Medakovo - Ozimice 20,9 km
  3. Ozimice - Poprikuša 13,7 km

Direktor Karić je na konferenciji za medije kazao kako je ovo prvi važan korak ka izboru privatnog partnera za gradnju ovih dionica, naglasivši zadovoljstvo što za partnera ima IFC koji ima bogato iskustvo u ovim projektima. On je napomenuo da će projekt biti realizovan u fazama, a uključivat će analizu troškova izgradnje, strukturiranje projekta, utvrđivanje omjera u učešću javnog i privatnog dijela u projektu te njegovu prezentaciju potencijalnim investitorima, nakon čega će uslijediti tenderska procedura.

"Autoceste će platiti samo 10 posto ovih usluga IFC-u, koji će novac za svoj posao naplatiti kroz ugovor sa izabranim partnerom. Javno-privatno partnerstvo je uobičajena praksa u svijetu, a mi ćemo obavještavati javnost o svemu što će se dešavati u vezi sa ovim projektom u narednim mjesecima", kazao je Karić.

Tomasz Telma je naveo kako je vrlo važno što će Vlada FBiH na ovaj način imati priliku shvatiti da postoje načini da se prevaziđu finansijska ograničenja u Bosni i Hercegovini koja ima izražene infrastrukturne potrebe. "Ovim projektom bismo trebali mobilizirati investicije od 300 miliona eura te izazvati zanimanje međunarodnih banaka, kao i privatnih investitora", rekao je Telma.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i premijer FBiH Nermin Nikšić, koji je ranije izjavio kako projekt izgradnje autoceste na Koridoru 5C povećava broj zaposlenih te da je ovaj današnji ugovor jedna od mjera koje idu u tom smjeru.