Privreda
0

I japanska privreda u recesiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanska privreda suočena je sa prvom recesijom u posljednjih sedam godina, jer je rast domaće ekonomije u dva uzastopna kvartala, drugom i trećem, bio negativan, saopćili su danas vladini izvori u Tokiju.

Druga po snazi svjetska privreda imala je tokom perioda jul - septembar pad ekonomske aktivnosti, računato prema godišnjoj osnovi, od minus 0,4 posto, nakon što je u drugom kvartalu, prema danas objavljenim, revidiranim, podacima, ostvarena još veća negativna stopa rasta od minus 0,9 procenata.

Eksperti navode da je recesivni talas u japanskoj privredi, tokom minula dva tromjesečja, uslijedio zbog nižih kapitalnih ulaganja, smanjene domaće tražnje, ali i osjetnog pada izvoza koji je tradicionalno glavni motor ekonomske ekspanzije.

Neki domaći ekonomisti izražavaju bojazan da bi njihova zemlja, uslijed pogoršavanja globalnih ekonomskih uslova, mogla da zabilježi negativnu stopu privrednog rasta čak u četiri uzastopna kvartala.

Japanski ministar za privredu Kaoru Josano je takođe izrazio zabrinutost zbog tekućih nepovoljnih privrednih kretanja u zemlji i priznao da će se loša ekonomska klima produžiti.

Najvažniji japanski indikator kretanja cijena akcija, tokijski Nikei indeks, prošlog mjeseca je opao za četvrtinu, dok je jen uslijed akcija američke administracije za jačanje vlastite valute, ojačao u istom periodu na 13 - godišnji maksimum prema dolaru, što je znatno otežalo japanski izvoz na tržište SAD i uticalo na pad unutrašnje tražnje.