Privreda
64

HE Vranduk: Počinju radovi na prvoj poslijeratnoj hidroelektrani EP BiH

Klix.ba
Foto: Klix.ba (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Radovi na izgradnji prve poslijeratne hidroelektrane JP Elektroprivreda BiH HE Vranduk počinju u četvrtak, 8. septembra, svečanim otvorenjem gradilišta.

Svečanom otvorenju prisustvovat će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Javno preduzeće (JP) Elektroprivreda Bosne i Hercegovine potpisala je početkom godine ugovor s kompanijama Strabag AG Austrija i Končar - KET, vrijedan 112,3 miliona KM koji rade na gradnji. U prvim mjesecima ove godine izvršeni su pripremni radovi, a od sutra se kreće zvanično u izgradnju. Prema ugovoru, dogovoren je sistem "ključ u ruke", odnosno obuhvata izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon postrojenja.

HE Vranduk instalisane snage 19,6 MW će proizvoditi 100 GWh električne energije godišnje, čime će biti povećan udio proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora s ciljem smanjenja emisije CO2. 

Izgradnja će omogućiti zapošljavanja domaće radne snage, posebno građevinske operative, dok period eksploatacije objekta osigurava otvaranje novih radnih mjesta i raspodjelu koncesionih, vodnih i drugih vrsta naknada, višemilionske prihode lokalnoj zajednici i Federaciji BiH.

Ovaj projekat se finansira sredstvima JP Elektroprivreda BiH  i kreditima  Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Završetak radova planiran je za 11. novembar 2019. godine.