Privreda
1

Gavran: Izlazak eurozone iz recesije može imati pozitivne efekte na BiH

FENA
Igor Gavran (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Gavran (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ekonomski stručnjak i savjetnik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran smatra da izlazak eurozone iz recesije i postepeno poboljšanje ekonomske situacije u EU, kao najvećem izvoznom tržištu, može imati isključivo pozitivne efekte na BiH.

"Možemo očekivati povećanje tražnje, odnosno povećanje narudžbi naših izvoznih proizvoda na tim tržištima jer naš izvoz se uglavnom odnosi na neke poluproizvode i sirovine koje koriste finalni prerađivači u EU", izjavio je Gavran za Fenu.

Naime, u uvjetima oporavka ta će se proizvodnja povećavati i kada se ona povećava postoji i osnov za veće narudžbe i povećanje našeg izvoza. Također se otvaraju i bolje perspektive da investitori više ulažu u BiH.

Gavran naglašava da je to svakako daleko od pravog oporavka i od nekog ekonomskog razvoja eurozone, te da se ne smijemo zavaravati i očekivati da će to spasiti bh. ekonomiju ili da će sada odmah doći do neke naše ekonomske ekspanzije.

"Međutim, u ovako lošoj situaciji kada unutrašnje podrške privredi praktično nema, kao ni poboljšanja uslova poslovanja, kada su ekonomske reforme čista teorija i apstrakcija, svaki pozitivni impuls, pa i ovaj može doprinijeti bh. ekonomiji, njenom opstanku i poboljšanju izvoza onih kompanija koje još opstaju i izvoze", dodao je Gavran.

Eurozona je u drugom tromjesečju ove godine izašla iz recesije poslije 18-mjesečnog opadanja privredne aktivnosti, potvrdili su u srijedu objavljeni podaci Eurostata.

Po tim podacima, privredna aktivnost u 17 zemalja koje koriste euro je od 1. aprila do 30. juna porasla za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je malo bolje nego što se prognoziralo. Isti rast je zabilježen i u 27 članica, nakon što je u prvom kvartalu zabilježen pad od 0,1 posto.

U poređenju s istim kvartalom prošle godine, BDP u eurozoni je manji 0,7 posto, a u EU27 0,2 posto.

Analitičari su u eurozoni očekivali rast od 0,2 posto u drugom kvartalu poslije šest uzastopnih kvartala opadanja privredne aktivnosti, najdužeg perioda recesije u historiji eurozone.