Privreda
15

Federalna vlada uplatit će jednokratnu pomoć radnicima Livnice čelika koji štrajkuju glađu

Piše: M. H.
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Prošlo je 18 dana otkako su radnici tuzlanske Livnice čelika očajnički stupili u štrajk glađu, zbog neuvezanog radnog staža, problema sa fiktivnom firmom Bosnia Valves, gdje se nalaze njihove radne knjižice, radno-pravnog statusa i neisplaćenih plata.

Radnike koji štrajkuju u sindikalnoj prostoriji ove firme danas je posjetila delegacija Federalne vlade te je prilikom sastanka dogovoreno da se radnicima uplati jednokratna pomoć od 500 KM.

Prema riječima Suvada Osmanagića, savjetnika za ekonomska pitanja premijera FBiH, dogovoreno je da se novac prebaci još danas, s ciljem obustavljanja štrajka glađu.

On smatra da Livnica može nastaviti rad te da jednokratna pomoć Federalne vlade u iznosu od 48.000 KM nije centralno pitanje. Najavio je i da će za ovu firmu biti predstavljen projekat, kako bi radnici nastavili raditi.

Pojasnio je da je bivši vlasnik koji je privatizirao Livnicu formirao novu firmu Bosnia Valves, na koju su prebačene radničke knjižice radnika, što će se, kako on tvrdi, rješavati s Kantonalnom vladom.

Dodao je da Federalna vlada nije nadležna za Livnicu, ali da se uključila da pomogne radnicima. Ocijenio je da Livnica čelika Tuzla ima potencijal da nastavi raditi.

Novac Federalne vlade bit će uplaćen Sindikatu metalaca TK, koji će novac prebaciti na žiroračune radnika.

U narednom periodu će tri predstavnika radnika pregovarati s Federalnom i Kantonalnom vladom.

Predsjednik Sindikata metalaca TK kazao je da je ispunjen prvi zahtjev radnika, jednokratna pomoć, i da ostaje da se riješi radno-pravni status radnika. Očekuje da će štrajk glađu biti prekinut.

Radnici štrajkači su poručili da će zamrznuti štrajk kada novac bude na njihovim računima, a očekuju da bi to moglo biti u petak u podne. Do tada ostaju u sindikalnoj prostoriji.

Zijad Pirić koji ima 38 godina staža u Livnici smatra da se problem ovih radnika mogao riješiti za pet minuta.

"Za pet minuta razgovora našlo se rješenje, moglo se tako riješiti i prije, nas je neko pravio budalama", kazao je ovaj radnik. Naglašava da je za njega i njegove kolege važno da odu svojim kućama i napokon jedu.

"Zar treba neko da umre da se nešto riješi", poručuje on.

Dodao je da remont u ovoj firmi nije urađen 20 godina te ocijenio da su potrebna velika ulaganja da Livnica nastavi proizvodnju.

Radnicima su sredstva obećana, ostaje da se vidi do petka da li će štrajk biti zamrznut, ukoliko novac bude uplaćen na njihov račun.

Podsjećamo, radnici koji štrajkuju glađu 72 mjeseca nisu primili platu. Livnica čelika Tuzla je u stečaju od prošle godine, a fiktivna firma bez kapitala Bosnia Valves, na kojoj se vode radnici, tek treba u stečajni postupak, za koji je prvo ročište zakazano 12. februara.