Privreda
8

Farmaceutske kompanije mogle bi biti primorane da objave tajna istraživanja

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zahvaljujući novim evropskim zakonima, farmaceutske kompanije mogle bi biti primorane da objave tajna istraživanja o spravljanju lijekova te potencijalno otkriti informacije o opasnim i nepoznatim nuspojavama.

To bi značilo da će neke od najmoćnijih kompanija morale dijeliti rezultate kliničkih testiranja, koja bi kasnije analizirali nezavisni stručnjaci.

Stručnjaci kažu da bi taj potez otkrio i da li su pacijenti prevareni placebom ili lijekovima za koje nije naučno dokazano da djeluju.

Farmaceutske kompanije će sada objaviti samo mali dio njihovih podataka sa kliničkih testiranja. Pravila o objavljivanju donijela je Evropska medicinska agencija, a naišla su na veliki otpor farmaceutskih kompanija.

Kompanije tvrde da bi neke njihove informacije mogle biti pogrešno protumačene te da bi mogle izazvati strah od korištenja nekog lijeka. U posljednje tri godine, 26 kompanija su nagomilale kazne u vrijednosti višoj od osam milijardi eura zbog nečasnog djelovanja.

Vijesti o zakonu došle su iz procurjele poruke čelnika jedne od vodećih kompanija u farmaceutskoj industriji. Pisao je jednom od šefova kompanije kako će koristiti udruženja pacijenata da pokušaju blokirati amandmane o kliničkim testiranjima.

Ovaj e-mail je generalni direktor Evropske federacije farmaceutskih industrija i asocijacija (EFPIA), Richard Bergström, poslao direktorima pravnim odjelima kompanija poput Pfizera i GlaxoSmithKline.

U e-mailu, do kojeg je došao britanski Guardian, on piše kako će "mobilizirati" udruženja pacijenata kako bi izazila zabrinutost zbog "rizika nenaučnog korištenja podataka za javno zdravstvo".

"Saznavši da neki ljudi žele da svi podaci budu dostupni svima, EFPIA se obratila dioničarima kako bi podijelila zabrinutost oko štetnog 'ponovnog korištenja' podataka. Nećemo se obratiti samo udruženjima pacijenata, već i naučnoj zajednici", saopćili su iz EFPIA-e.