Preliminarne procjene
0

Eurozona nastoji izbjeći recesiju, rast BDP-a minimalan

A. Ku.
© Shutterstock
© Shutterstock
Privreda eurozone u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila je minimalan rast u odnosu na prethodni kvartal, pokazale su preliminarne procjene Eurostata.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) u 20-članoj eurozoni u prvom je tromjesečju porastao samo 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je stagnirao, objavio je europski statistički ured.

Na godišnjem nivou rast privrede eurozone usporio je na 1,3 posto. Među 10 zemalja EU čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast u prvom kvartalu ostvario je Portugal, od 1,6 posto. Slijede Španija, Italija i Latvija, s rastom BDP-a od 0,5 posto, a blizu je i Belgija, sa stopom rasta od 0,4 posto. Najskromniji rast imale su Francuska i Švedska, od 0,2 posto.

Pad privredne aktivnosti zabilježen je samo u Irskoj, od 2,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, te u Austriji, čija je privreda pala za 0,3 posto. Njemačka je u prvom kvartalu zabilježila stagnciju u usporedbi s prethodnim kvartalom.

Najveći rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine imala je Španija, od 3,8 posto. Slijede Irska i Portugal, s rastom od 2,6 odnosno 2,5 posto. Najskromnije su na godišnjem nivou rasle privrede Švedske i Latvije, za 0,3 posto.