Privreda
1

Elektroprivreda BiH i EBRD potpisali Sporazum o zajmu od 35 miliona eura

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Generalni direktor Elektroprovrede BiH Elvedin Grabovica i direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Libor Krkoska potpisali su danas, u sjedištu Vlade FBiH, Sporazum o zajmu za realizaciju Projekta izgradnje HE "Vranduk" te proširenje kapaciteta HE "Una Kostela".

Riječ je o aranžmanu od 35 miliona eura s rokom otplate od 12 godina, uz grace period od dvije godine.

"Ovo je prvi kooperativni kredit koji je Elektroprivredi BiH odobren bez posredovanja države i državnih garancija, a što je još jedan u nizu potvrda dobrog poslovanja ovog preduzeća", kazao je nakon potpisivanja Sporazuma generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica.

Istakao je da će od odobrenog iznosa za HE "Vranduk" biti utošeno 26 miliona eura, a ostatak za proširenje kapaciteta HE "Una Kostela".

"Kada je riječ o izgradnji HE 'Vranduk', već početkom sljedeće godine bit će raspisan tender za odabir firmi, a početak radova očekujemo početkom sljedeće građevinske sezone", kazao je Grabovica.

HE "Vranduk" je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa s više objekata koji će funkcionalno predstavljati cjelinu. Ukupna snaga ove hidroelektrane iznosit će 19,63 MW, a godišnja proizvodnja dostizat će 96,38 GWh.

Kada je u pitanju "Una Kostela", rekonstrukcijom pojedinih dijelova kapacitet ove hidroelektrane koji iznosi 50,664 GWh bit će povećan za 21,422 GWh.

Zadovoljstvo potpisanim Sporazumom izrazio je i direktor Ureda EBRD-a u BiH Libor Krkoska.

"Mi imamo odličnu suradnju s Elektroprivredom BiH, ali i Vladom FBiH. Ovaj Sporazum je dokaz toga, ali i veoma važan i značajan projekt za BiH", istakao je.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i premijer FBiH Nermin Nikšić.