Elektroprivreda BiH
0

Elektrifikacija za održivi povratak stanovništva

FENA
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Elektroprivreda BiH radi stvaranja što kvalitetnijih uvjeta za život i povratak prognanika na njihova prijeratna ognjišta, planira do kraja 2011. elektrificirati sva područja na kojima je ostvaren povratak, a koja se nalaze u njenoj nadležnosti.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić, kako se navodi u saopćenju iz te kompanije, smatra da se izgradnjom i obnovom elektrodistributivne mreže stvaraju uvjeti za održivi povratak i preduvjeti za povratak stanovništva na njihova prijeratna ognjišta.

Elektroprivreda BiH kontinuirano ulaže u razvoj elektrodistributivne mreže na području svih sedam kantona. Od 2010. do 2012. u elektrodistributivnu djelatnost, uključujući i razvoj mreže u povratničkim područjima, bit će uloženo 218,5 miliona KM.

U protekloj godini Elektroprivreda je u izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju i modernizaciju mreže na području Bosanskopodrinjskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog i Kantona Sarajevo uložila 106 miliona KM, što je najveće ulaganje do sada ostvareno u jednoj godini.

Projekti se realiziraju vlastitim sredstvima, sufinansiranjem putem Fonda za povratak BiH i u saradnji s lokalnom zajednicom.

Odabir povratničkih područja i stambenih objekata povratnika te definiranja prioriteta ulaganja, vrše se u koordinaciji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, resornim ministarstvima i lokalnom zajednicom.

Prema navodima iz Elektroprivrede BiH, od 2007. do 2010. na povratničkim područjima je sanirano oko 5.558 priključaka, izgrađeno i rekonstruirano oko 254 km elektrodistributivne mreže i 28 trafostanica.

A u ovoj godini su u općinama Bihać, Bosanska Krupa i Sanski Most planirani rekonstrukcija i izgradnja 39,9 kilometara niskonaponske mreže, 12,9 km srednjonaponske mreže i devet transformatorskih stanica 10(20)/0,4kV.

U Tuzlanskom kantonu je planiran završetak izgradnje transformatorske stanice s priključnim dalekovodom i niskonaponske mreže u naselju Krušik, na području općine Lukavac, te izgradnja četiriju trafostanica, više od četiri kilometra srednjonaponske dalekovodne mreže, četiriju niskonaponskih mreža dužine osam kilometara i 270 pojedinačnih priključaka na području općina Kalesija, naselje Banj Brdo, Kladanj -naselje Olovci i Teočak - naselje Jasenje.

Na području općina Ilijaš, Trnovo, Hadžići, Ilidža, Novi Grad i Stari Grad planirana je izgradnja deset transformatorskih stanica te 44,5 kilometara srednjonaponske i niskonaponske mreže.

U toku su aktivnosti na izgradnji šest transformatorskih stanica, 11.720 m srednjonaponske mreže i 13.150 m niskonaponske mreže u općinama Goražde, Foča-Ustikolina i Pale-Prača.

Na područjima Sarajevskog i Bosanskopodrinjskog kantona sanirano je 265 priključka i urađeni priključci dužine do 400 metara.

A na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona planirana je izgradnja šest trafostanica 10(20)/0,4kV i 7.000 m mreže.