Privreda
29

Dodik: Birač će raditi bez obzira na odluke suda

SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da će Srpska upotrijebiti sve svoje kompetencije da Fabrika glinice "Birač" funkcioniše, bez obzira na spekulativne odluke suda.

"Odgovornost RS je u tome da spriječi zaustavljanje rada Birča, jer znamo šta on znači za regiju Zvornika, Milića, Srebrenice i njegova funkcija bit će održana", rekao je Dodik novinarima na Palama.

On je ocijenio da se pravosuđe Republike Srpske pokazuje nesposobnim da štiti interese RS, kao i njenog naroda.

Dodik je istakao da sudiju koja je donijela odluku u vezi "Birča" treba da bude sramota, bez obzira koliko se poziva na pravo i pravičnost, jer je presuda bila spekulativna, a što će se pokazati u narednom periodu.

"Činjenica da je samo nekoliko sati nakon presude i naloga za blokadu bio deblokiran račun govori o tome da tu ima mnogo problema pravne prirode i da to nije moglo na taj način da bude završeno", istakao je Dodik.

On je ocijenio da je pravosuđe u nekim segmentima izvan bilo kakve društvene odgovornosti. "Reformu u pravosuđu provodili su stranci, koji su obezbijedili selekciju kadrova i sudija. Ovo nema veze sa pravnim sistemom", naglasio je Dodik.

Predsjednik RS je istakao da je Vlada uradila dobar posao time što je obezbijedila funkciju rada i zapošljavanja u "Birču". "Sada to mnogi pokušavaju da ospore i da jednu potpuno nezrelu i spekulativnu presudu suda iskoriste da bi dizali galamu. Ne bih polemisao sa onima koji sada pokušavaju da naprave politiku oko `Birča", naveo je Dodik.

On je poručio da će "Birač", koji je stavljen pod kontrolu vlasti i ostvaruje dobre poslovne rezulatate, raditi bez obzira na sudove i neće se izgubiti radna mjesta i funkcija koju ima.

"Moja prva reakcija nakon odluke suda bila je da se ukine sud u Bijeljini i premjesti na neko drugo mjesto. Možda se to i desi", rekao je Dodik.