U okviru SBF-a
486

Dodijeljene nagrade "Sarajevo Business Bridge Awards" za najuspješnije kompanije i organizacije

V. K.
U sklopu 13. Sarajevo Business Foruma, održana je ceremonija dodjele "Sarajevo Business Bridge Awards", nagrada podrške novim idejama, uspješnim kompanijama i pojedincima, koji su pokazali izuzetna postignuća u svakodnevnom poslovanju i razvoju ekonomskih veza i promociji poslovanja u našoj zemlji.

Nagrada za Projekat godine dodijeljena je ASA Bolnici. Prva privatna Opća bolnica predstavlja važan korak u unapređenju zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini i pokazatelj je predanosti osnivača za ulaganje u prosperitet i razvoj bh. društva. ASA Bolnica, zvanično je otvorena u aprilu ove godine u Sarajevu.

Bolnica se prostire na 36.000 metara kvadratnih, ima 180 bolničkih kreveta, 10 operacionih sala i 267 zaposlenih. ASA Bolnica teži razvoju centara izvrsnosti i prepoznatljivosti u oblastima zdravlja majke i djeteta, minimalno invazivnih terapija, te kvaliteta i sigurnosti sa ciljem akreditacije po JCI standardu.

Nagrada za Poslovni potez godine dodijeljena je mesnoj industriji Madi Tešanj za značajnu investiciju od 19 miliona KM fabrike firmi Agromix u Doboju. Mesna industrija Madi iz Tešnja važi za poslovno čudo na Balkanu, poznata po rekordnom rastu i kao najperspektivniji proizvođač piletine i proizvoda od piletine u regiji. Madi je jedna od najbrže rastućih kompanija u BiH sa složenom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 31 posto.

Nagrada za Investiciju godine dodijeljena je kompaniji Mahle Electric Drives Bosnia. Mahle Electric Drives Bosnia, vodeći međunarodni razvojni partner i dobavljač sistema za automobilsku industriju, realizirao je investiciju od preko 20 miliona eura u novi proizvodno-poslovni objekat u industrijskoj zoni Aleksandrovac. Ova investicija rezultirala je zapošljavanjem 100 novih radnih mjesta u 2023. godini, a plan je da se u 2024. godini zaposli dodatnih 300 radnika.

Nagrada za Društveni utjecaj godine dodijeljena je Udruženju Pomozi.ba. Udruženje Pomozi.ba je neprofitna humanitarna organizacija koja pomaže ugroženim ljudima širom Bosne i Hercegovine i šire. Od svog osnivanja 2012. godine, Udruženje je pomoglo oko 2.000.000 osoba kroz različite projekte i humanitarne akcije.