Privreda
5

Danas potpisivanje ugovora o koncesiji za izgradnju HE Janjići

Klix.ba
Lokalitet na kojem će se graditi HE Janjići
Lokalitet na kojem će se graditi HE Janjići
U Vladi Federacije BiH danas će biti potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje Hidroelektrane Janjići na rijeci Bosni, a po samoinicijativnoj ponudi JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Ugovor će potpisati federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica i izvršni direktor za kapitalne investicije Amil Kamenica.

Ugovor o koncesiji se zaključuje na period od 30 godina, sa mogućnošću produženja.

Za koncesiju je utvrđena jednokratna novčana naknada od 1.572.096 KM, odnosno u visini 2,27 posto ukupne investicione vrijednosti projekta HE Janjići, a koja treba biti uplaćena 30 dana nakon potpisivanja ugovora o koncesiji.

Godišnja tekuća koncesiona naknada za korištenje vodnog dobra za proizvodnju električne energije iznosi od 2,43 posto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog prodajom električne energije i pomoćnih usluga iz HE i ne može bili manja od 1,5 posto od projektovanog godišnjeg prihoda.

Izgradnja HE Janjići protočne pribranske elektrane instalirane snage 13,3 MW i godišnje proizvodnje 68 GWh, zajednički je interes JP Elektroprivreda BiH i društvene zajednice.

Električna energija proizvedena u ovoj kategoriji objekata ima karakter čiste energije i doprinijet će ukupnom smanjenju emisije CO2, NOx i ostalih zagađujućih materija. Izgradnjom HE Janjići postići će se i pozitivni socijalni efekti. Pored zapošljavanja domaće građevinske operative, lokalna zajednica će kroz naplatu dijela koncesione naknade i ostalih naknada dobiti redovan izvor prihoda za unapređenje vlastite infrastrukture.

Izgradnjom ovog objekta Elektroprivreda BiH daje konkretan doprinos u povećanju instalisanih proizvodnih kapaciteta na bazi obnovljivih izvora energije, što je usklađeno sa zahtjevima EU i predstavlja strateški interes Bosne i Hercegovine i Federacije BiH.