55 godina u BiH
245

Coca-Colin direktni i indirektni doprinos ekonomiji i društvu BiH u 2023. godini iznosio 303 miliona KM

Sponzorirani članak
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Coca-Cola u Bosni i Hercegovini posluje već 55 godina. Ovaj važan jubilej u 2024. godini obilježava brojnim aktivnostima. Izrađena je peta Studija o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u BiH, koja obrazlaže i dokumentira doprinos bosanskohercegovačkoj privredi i napretku društva u cjelini tokom 2023. godine.

Coca-Cola direktno stvara 39 miliona KM dodane vrijednosti, dok indirektno podržava još 264 miliona KM u ekonomiji BiH.

To znači da svaka konvertibilna marka koju stvara Coca-Cola podržava stvaranje još 6,7 KM dodane vrijednosti u bosanskohercegovačkoj ekonomiji.

Ukupna vrijednost direktnog i indirektnog utjecaja Coca-Cole u obliku plaća, poreza i dobiti u 2023. godini iznosila je 303 mil. KM, što čini 0,65% BDP-a BiH. Ovo su samo neki od ključnih nalaza Studije o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2023.

Predstavljanje rezultata Studije upriličeno je pred predstavnicima relevantnih institucija, vladinog i nevladinog sektora, predstavnicima akademije, poslovnih udruženja, zajednice, poslovnih partnera i medija, u Coca-Colinoj punionici u Hadžićima.

“Ponosni smo što danas možemo predstaviti odlične rezultate, ali i ulaganja i utjecaj koji ostvarujemo zahvaljujući kontinuiranim analizama, strateškim odlukama o prioritetima i partnerstvima koje predano njegujemo u Bosni i Hercegovini. Duboko smo integrirani u bosanskohercegovačko društvo i posvećeni razvoju lokalne zajednice, u kojoj proizvodimo 83% proizvoda plasiranih na domaće tržište. Naša najvažnija ulaganja su ulaganja u naše zaposlene, u njihov rast i uslove u kojima napreduju, u inovacije unutar punionice te u projekte u zajednici. Tokom prethodne dvije godine Coca-Cola u Bosni i Hercegovini je inovirala i pravila snažne iskorake te postizala rezultate. Ostvarili smo rekordan rezultat – proizvodnja je u 2023. godini iznosila više od 120 miliona litara pića. To pokazuje izuzetnu operativnu efikasnost i kontinuiran rast. Naši zaposleni, kupci, dobavljači i partneri ključni su faktor svega što radimo i postižemo. Naš cilj ostaje: svaki zajednički uspjeh vratiti zajednici kroz dodanu vrijednost našeg poslovanja”, istakla je Dora Strezova Nikolova, generalna direktorica Coca-Cole HBC Adria.

Coca-Colina ulaganja u projekte u zajednici u BiH između 2019. i 2023. godine iznosila su 786.000 KM. Samo u 2023. godini Coca-Cola je u zajednicu uložila 174.000 KM: 98.000 KM uloženo je u projekte zaštite okoliša, a 76.000 KM uloženo je u projekte podrške mladima.

Nakon predstavljanja metodologije i rezultata Studije, koja obrazlaže Coca-Colin doprinos bosanskohercegovačkoj privredi te utjecaj poslovanja u Bosni i Hercegovini na napredak društva u cjelini, održana je panel-diskusija o temi Investicije i partnerstva za socio-ekonomski utjecaj, u kojoj su učestvovali: Amela Čengić, direktorica Odjela za komercijalnu izvrsnost Coca-Cole HBC Adria, Faruk Hadžić, ekonomski stručnjak i analitičar, Mirjana Vuković, direktorica Messer Tehnoplina, dr. Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Haris Arnautović, rukovodilac službe za marketing Konzuma u BiH i Goran Banjac, direktor marketinga i prodaje MB Impexa. Učesnici panel-diskusije osvrnuli su se na činjenicu da investicije i partnerstva ne donose samo finansijske efekte, njihov utjecaj je nešto širi. Razgovarali su o tome šta poslovanje Coca-Cole donosi ekonomiji Bosne i Hercegovine te kako kompanije poput Coca-Cole kroz izvrsnost u vlastitim poslovnim procesima stvaraju prilike za podizanje stepena izvrsnosti u svom okruženju, te su važan faktor uspjeha u svom lancu vrijednosti.

Kontinuiranim investicijama osigurane su brojne inovacije u proizvodnji usmjerene na održivost i očuvanje okoliša, dok su investicije u zaposlene omogućile osnaživanje velikog broja stručnjaka i stručnjakinja koji su svojim utjecajem unaprijedili poslovanje Coca-Cole i drugih kompanija u zemlji. Coca-Cola u Bosni i Hercegovini je, kao jedan od važnih poslodavaca u zemlji, u 2023. godini direktno zapošljavala 271 radnika. Dodatno podržava gotovo 10.665 radnih mjesta u svom lancu vrijednosti, što čini 0,8% ukupnog broja radnih mjesta u BiH. Coca-Cola je aktivno uključena u bosanskohercegovačko društvo kroz podršku različitim lokalnim projektima i partnerima, uključujući Sarajevo Film Festival, Olimpijski komitet BiH i obilježavanje 40 godina od ZOI '84, Euro te kroz vlastite projekte osnaživanja mladih i inicijative za održivost, poput Recikliraj me. Pokloni mi novi život.

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini je prvu Studiju, koja se odnosila na poslovanje u 2014. godini, izradila i predstavila javnosti 2015. godine, uspostavljajući i osnažujući tako standarde transparentnosti u poslovanju i izvještavanja javnosti o utjecaju velikih kompanija na ekonomiju i društvo.

Potom je 2017. izradila prvi domaći Izvještaj o održivosti zasnovan na analizi poslovanja i utjecaja u 2016. godini. Ovo je peta Studija o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini.