Privreda
0

Bosnalijek: Uspostavljen red u upravi firme

FENA
Bosnalijek
Bosnalijek
Vršilac dužnosti direktora Bosnalijeka d.d. Nedim Uzunović stigao je jutros na svoje radno mjesto u sjedište kompanije, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću ove kompanije.

Prethodno je odgovarajućim dopisom obavijestio članove Uprave Društva o postupku promjene upisa podataka u registarskom ulošku nadležnog suda, te ih zamolio da mu omoguće neometano obavljanje poslovnih dužnosti i obaveza.

Uzunović je za v.d. direktora Bosnalijeka izabran na konstituirajućoj sjednici Nadzornog odbora Društva, održanoj 13. juna ove godine.

Članovi Nadzornog odbora Bosnalijeka Konstantin Zevlov, Edin Dizdar, Bernadin Alagić, Mirna Sijerčić i Vedad Tuzović izglasani su na Skupštini dioničara Društva održanoj 25. maja.

Komisija za vrijednosne papire FBiH izdala je 20. juna ove godine rješenje o upisu ovog nadzornog odbora, potvrdivši legalnost održane Skupštine kao i imenovanje Nedima Uzunovića na poziciju vršioca dužnosti direktora Društva.

Dolaskom Uzunovića na radno mjesto uspostavljen je red u Upravi Bosnalijeka i poduzete su sve neophodne radnje u cilju efikasne primjene poslovnih procesa u interesu Bosnalijekovih zaposlenika, dioničara, poslovnih partnera i zaštite kapitala Društva.

Vršilac dužnosti direktora Uzunović se prvo obratio zaposlenicima Kompanije naglasivši da će svoje dužnosti obavljati transparentno i u skladu sa zakonom.

Istovremeno je obavijestio zaposlenike da se izvršni direktor za finansije Šefik Handžić nije mogao predstavljati kao v.d. direktor Društva, jer su ga na tu poziciju postavili nezakoniti članovi Nadzornog odbora, kojima je mandat istekao.

"Svjestan kontinuiranog osporavanja mog imenovanja i pokušavanja diskreditacije procesa koji su do toga doveli, koji je činio dio Uprave na čelu sa izvršnim direktorom za finansije Šefikom Handžićem, samo ću se pozvati na neospornu činjenicu da je rješenje Komisije doneseno u skladu sa Zakonom, te da eventualni sudski sporovi ne odlažu primjenu ovog rješenja", istakao je v.d. Uzunović.

Postupak upisa direktora Uzunovića u sudski registar je u toku.

Shodno svemu navedenom, v.d. direktor Uzunović je dodao da svako postupanje na osnovu odluka usvojenih na Skupštini 22. juna ove godine, koju je sazvao nezakoniti Nadzorni odbor, predstavlja protuzakonito djelovanje, zloupotrebu položaja i radnje kojima se nanosi šteta Društvu.

U cilju normalizacije poslovanja direktor Uzunović će održati zajednički sastanak Uprave i Nadzornog odbora Bosnalijeka, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Bosnalijeka.