Privreda
43

Bijeljina: Svi zaposleni u preduzeću "Panaflex" dobili otkaz

SRNA
Svi zaposleni u bijeljinskom preduzeću "Panaflex", njih 39, dobili su otkaze, a program tehnološkog zbrinjavanja ne postoji, rekao je novinarima predsjednik Sindikalne organizacije ovog preduzeća Boško Savić.

"Rješenje ne nudi ništa do rečenicu kojom smo obaviješteni da dobijamo otkaz, da je ispoštovan otkazni rok prema Zakonu o radu, kao i da ćemo sumu otpremnine dobiti, ali se ne zna kada će biti isplaćena. Tako su nam rekli u Upravi", kaže Savić.

Prema njegovim riječima, radni staž nije povezan a radnicima plate duguju od 2012. godine ili tačnije 20 mjeseci.

"Bez povezanog radnog staža ne možemo ni na Biro da bismo dobili neku naknadu, a do sada nam nije riješeno ni pitanje zdravstvenog osiguranja", kaže Savić.

On je dodao da je zajednički stav da radnici ne potpisuju rješenja o otkaznom roku, ali da imaju informaciju da će ta rješenja, zajedno sa radničkim knjižicama, po isteku otkaznog roka dobiti poštom.

"Mi sada, ako nismo zadovoljni, svoja prava možemo tražiti putem suda, ali je problem što već imamo dvije pravosnažne presude na zaostalih 20 plata koje još ne možemo da naplatimo – od septembra 2012. godine", rekao je Savić.

Savić kaže da je osnovni zahtjev da se radnicima poveže radni staž.

"Nećemo potpisati ova rješenja i čekaćemo narednu sedmicu, za kada je najavljen dolazak predsjednika granskog sindikata Taneta Peulića. Dok ne razgovaramo sa Peulićem ništa ne potpisujemo, a granski sindikat bi morao da nas zaštiti. Dogovoreno je da dođe i da razgovaramo sa angažovanim advokatima firme", rekao je Savić.

On se obratio novinarima kao predstavnik radnika, koji su se jutros okupili ispred ulaza u firmu, u koju novinarima nije bio dozvoljen pristup.

Radnici tvrde da bi fabrika mogla da radi kada bi to, kako kažu, bilo u interesu većinskog vlasnika.

"Tvrdim da je fabrika mogla da opstane i da i danas može da radi. Čiji su interesi da se Panaflex ugasi – to ne znam", kaže Goran Cacanović, radnik "Panaflexa".

Upravni odbor bijeljinskog preduzeća "Panaflex" donio je prije mjesec dana odluku o prestanku rada za 39 radnika, uz obrazloženje da više ne postoji potreba za njihovim radom, te zbog činjenice da firma posluje nerentabilno, a i u nedostatku je finansijskih sredstava.

Radnici su tada obaviješteni o odluci o prestanku rada putem oglasne ploče u preduzeću.