Privreda
168

Bh. dobavljači: U Tušu se prave blesavi, duguju nam preko 20 miliona KM

Piše: I.P.
Bosanskohercegovački dobavljači tvrde kako im slovenski Tuš duguje preko 20 miliona KM i da je najavljeni odlazak iz BiH zapravo bježanje i planirana prevara.

Tuš je danas obznanio kako će zatvoriti poslovne prostore i napustiti Bosnu i Hercegovinu zbog, kako tvrde, velikih šteta uzrokovanih majskim poplavama, ali i zbog neažurnosti domaćih dobavljača.

Nedim Kalamujić, jedan od povjerilaca bh. dobavljača koji su direktno pogođeni odlaskom Tuša iz BiH, tvrdi da je taj potez lanca marketa "vrhunac drskosti i bezobrazluka".

"Osnivači iz Slovenije su došli u Bosnu i Hercegovinu 2006. godine registrovani kao Tuš d.o.o. sa osnivačkim kapitalom od 20.000.000 maraka, a onda su 2009. godine cirkularno obavijestili sve svoje dobavljače da zbog 'internih poslovnih standarda' posao prebacuju novoosnovani na Tuš Trade", objasnio Kalamujić za Klix.ba dodavši da je ta firma registrovana sa 2.000 KM početkog kapitala.

"Od tada pa do polugodišta 2014. Tuš Trade je napravio dugovanja od 20.600.000 KM. Kad se uđe u analizu očigledno je da se radi o uvezanim licima, da je osnivač isti, pa čak da su i članovi uprave isti. Već 2013. godine došlo je do problema u plaćanju, a sad kad je došlo dotle da gospoda želi da bježi i zatvara objekte – sad su im krive poplave i dobavljači", rekao je Kalamujić koji je direktor jedne od dobavljačkih firmi za Tuš, a vrh te kompanije optužuje da izvrće istinu.

"Oni se sada vade na to da im ljudi ne dostavljaju robu, što je tačno jer ne mogu zbog neplaćanja. Kad kreditirate nekog sa 20.000.000 KM, šta onda? Trebate mu dati još 20.000.000 KM pa da vam onda počne plaćati dugove stare godinu dana?", rekao je Kalamujić.

Sadašnja ideja bh. dobavljača koji se još uvijek trebaju izjasniti o svojim potraživanjima jeste prijava Tužilaštvu BiH zbog osnova sumnje da se radi o prevari. Na bazi tog potraživanja dobavljači računaju na potez Tužilaštva koji bi blokirao imovinu, ograničio kretanje odgovornih sve dok se sprovodi detaljna istraga.

Prema informacijama bh. dobavljača Tuš je opskrbljivalo oko 100 firmi, a svaka od njih potražuje od 1.000 KM pa do 300-400 hiljada pojedinačno.

Probleme sa slovenskom firmom bh. dobavljači imaju već godinu dana.

"Do informacije o odlasku situacija se razvodnjavala. Molbe, tužbe, prijedlozi kompenzacije u obliku robe...na kraju je došao sramni mail u kojem kažu da su dobavljači blokirali rad Tuša, a spominju i poplave. To je potpuna zamjena teza – i druge su firme pretrpjele štete pa uredno izmiruju svoje obaveze. Dakle očigledno je da se radi o prevari jer su došli sa jednom pravnim licem, pa prebacili posao na drugo koje je napravilo ogromna potraživanja i sad se nema iz čega naplatiti. Firma sa osnivačkim ulogom od 2.000 KM duguje preko 20.000.000 KM! Mi smo im nudili da dug vrate na Tuš d.o.o., ali oni neće da pričaju o tome i prave se blesavi. Ta prevara podsjeća na Ljubljansku banku i slovenske firme koje su trebale da grade Sarajevsku zaobilaznicu", zaključio je Kalamujić.