Privreda
440

Berba malina i kupina donosi dobru novčanu zaradu

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Željezno Polje već duže vremena sinonim je za kvalitetne maline koje stanovnici ovog mjesta uzgajaju od 2001. godine i tako prehranjuju svoje porodice.

Projekt uzgoja malina na području Željeznog Polja realizira se još od 2001. godine, od kada je stanovnicima ovog mjesta život krenuo nabolje. Dotadašnji urod poljoprivrednih dobara jedva su prodavali na pijacama, ili su koristili za upotrebu u domaćinstvu, no sa uzgojem malina svoja dobra plasiraju u inozemstvo, za što dobivaju visoke novčane naknade.

Za mjesec i po dana, koliko traje berba malina, minimalna zarada jedne porodice, koja ima jedan dulum zemlje, iznosi blizu 5.000 KM. S obzirom da mnogi malinari imaju puno veće površine i prihodi su mnogo veći.

Porodica Mašić duže vremena se bavi trgovinom, a uzgojem malina tek nekoliko godina. Međutim, za ovu sezonu, koja traje mjesec i po, očekuju zaradu blizu 10.000 KM.

"Malinama se bavimo tri godine i to nam je dodatni posao, jer mi je glavna profesija trgovina. Na zemljištu od dva duluma, godišnje naberemo po četiri tone maline, što je blizu 10.000 KM", kazala je Zumreta Mašić.

Zumreta je još dodala da na porodičnom imanju porodica Mašić godišnje uposli dodatnih šest do sedam radnika, koji mjesečno zarade po 500 do 600 KM.

"Sada imamo sigurne otkupljivače, nešto dajemo u hladnjaču, nešto ide u Bugojno i u sarajevski Klas. Malina je svake godine sve kvalitetnija i bolje rađa. Svaki posao nosi svoju odgovornost, ali za jednu berbu malina uz dodatne radnike uspijemo pobrati sve što se može pobrati i na kraju bude isplata", dodala je Zumreta.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Proizvođači maline – kooperanti” Željezno Polje, Suad Hadžić, u razgovoru za Klix.ba je kazao kako uzgoj maline donosi svjež novac iz inozemstva koji se troši u našoj zemlji, te da je potreban ozbiljniji stav države kada je riječ o poticajima za poljoprivrednike.

"Svi naši proizvodi idu u inozemstvo, a ove godine smo počeli i proizvodnju kupine. Cijena, klimatski uslovi i kvalitet maline su vrhunski i očekujemo dobre zarade i novčani prihod oko 2,5 do 3 miliona maraka. Ovom prilikom i država treba malo bolje gledati na proizvođače maline, jer u posljednjih mjesec dana se razmišlja i o ukidanju poticaja za proizvođače maline, koji iznosi 20 feninga po kilogramu, a ako se to desi, sve će negativno utjecati na daljnji razvoj projekta", izjavio je Hadžić.

Udruženje poljoprivrednika proizvođača maline od 2001. godine bavi se pokretanjem proizvodnje dviju vrsta industrijske maline, koje iz godine u godinu idu u masovniju proizvodnju. Prije tri godine godišnji prihod za uzgoj malina iznosio je 800.000 KM, a sada te brojke prelaze milionske iznose, što govori o masovnosti proizvodnje ove voćke.

"Mi smo razvili projekt maline do tog nivoa da su sada zarade u milionskom iznosu. Godinama smo razmišljali kako da finaliziramo proizvodnju i ja sam u okviru porodičnog biznisa napravio malu hladnjaču kapaciteta 70 tona i tu imamo na neki način pet do sedam novih radnih mjesta. Ova hladnjača je velika prednost, što ovom mjestu daje sigurnost da će proizvod biti finaliziran i da će kvalitet ostati vrhunski", izjavio je Hadžić te dodao da njegova hladnjača obuhvata samo petinu proizvoda i da se ostali proizvodi plasiraju u friškom stanju u velike hladnjače širom Bosne i Hercegovine.

Trenutna otkupna cijena maline je 2,80 KM po kilogramu, a kupine 2 KM po kilogramu. Hadžić dodaje da će otkupne cijene biti i više od 3 KM po kilogramu.

"Što se tiče kupine, to je pionirski poduhvat i imamo blizu 40.000 sadnica koje beremo ove godine i 5.000 sadnica u okolini Srebrenice. S obzirom na to da je kupac stalan i stabilan, imamo namjeru i samu proizvodnju kupine podići na viši nivo", dodaje Hadžić.

Hadžić je za kraj kazao kako se očekuje porast proizvodnje i uzgoja malina i kupina, te će samim tim biti potrebno i više radnika.

"U ovoj proizvodnji niko nikom nije konkurencija. Svjetsko tržište nikad nema dovoljno ovih proizvoda i planiramo ukrupnjavati proizvodnju kupine, čija će berba biti do oktobra. Osim toga, planiramo naći i neki proizvod koji će sazrijevati prije maline, tako da ovi ljudi mogu čitavu godinu živjeti od ovih prihoda i vjerujemo da ćemo industrijskim jagodama to kompletirati", zaključio je Hadžić.

Inicijativu za pokretanje proizvodnje maline 2001. godine dala je prehrambena kompanija "Klas", koja je osigurala zagarantovan otkup. U brdima Željeznog Polja više od 500 duluma obradivog zemljišta je zasađeno malinom i to i danas dan brojnim porodicama predstavlja jedini izvor zarade.