Privreda
333

Autoceste FBiH: Tunel 1. mart će biti otvoren sredinom augusta

Klix.ba
(Foto: JP Autoceste FBiH)
Autoceste FBiH će sredinom augusta pustiti u promet novih šest kilometara autoceste, u okviru čega će biti otvoren i tunel 1. mart, potvrđeno je za Klix.ba u ovom preduzeću.

Kako navode iz Autocesta, tunel 1. mart je najduži i najsavremeniji tunel u regionu.

"Unutrašnjost tunela je osvijetljena specijalnom led rasvjetom, a u potpunosti je pokriven i video nadzorom koji će detektovati i najmanji problem u tunelu. Obje tunelske cijevi su opremljene ventilacijom, potpunom svjetlosnom i znakovnom signalizacijom, izlazima u slučaju nužde, proširenjima za zaustavljanje u slučaju nužde, protivpožarnim sistemom, te uređajima koji distribuiraju radijski i internet signal", navode iz Autocesta FBiH.

Ističu kako je tunel 1. mart uspjeh bh. građevinarstva jer su radeći na njemu domaće kompanije stekle potrebne reference kada je u pitanju izgradnja tunela na autocesti.

"Svi radovi na izgradnji i opremanju su završeni. U toku je ispitivanje sigurnosti tunela. Izgradnjom autoceste smanjena je udaljenost i vrijeme putovanja između Zenice i Sarajeva čime ova dva privredna centra nisu bila nikada bliže", naglašavaju naši sagovornici iz Autocesta FBiH.