Privreda
0

Aluminij traži povrat Samačkog hotela u Mostaru

Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
Nakon što je Agencija za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona uputila javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju Samačkog hotela s dvorištem u Mostaru, Uprava Aluminija d. d. Mostar obavještava javnost kako je sudskim putem zatražila povrat tog hotela u svoje vlasništvo, stoji u saopćenju ove firme.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

"Naime, Aluminij d.d. Mostar ustao je tužbom pred Općinskim sudom u Mostaru protiv preduzeća Aluminij d.o.o. Mostar, a radi utvrđivanja i uknjižbe, kojom je zatraženo utvrđivanje činjeničnog stanja da je Aluminij d.d. Mostar isključivi nositelj prava raspolaganja dijelom 1/1 na nekretnini Samački hotel s dvorištem, ukupne površine 2.328 m2. Na osnovu toga, Aluminij d.o.o. Mostar, koji je upisan kao vlasnik hotela činom isknjiženja tog zdanja iz knjiga Aluminija d.d. Mostar 31. decembra 1999. godine (kao ratna šteta), bio bi ispisan s naznačene nekretnine", navode u saopćenju za javnost.

Aluminij d.d. Mostar je 23. januara ove godine zatražio od suda prihvatanje mjere osiguranja odnosno zaustavljanje provedbe postupka prodaje hotela i pripadajućeg dvorišta sve do pravomoćnoga završetka ovoga predmeta. Uprava Aluminija smatra kako je Aluminij d.o.o. Mostar osnovan kao ishod političkog kompromisa toga vremena s ciljem pokretanja određene djelatnosti, zapošljavanja i obeštećenja dijela bivših djelatnika prijeratnoga Aluminija.

"Nažalost, na jednak se način, u smislu političkih kompromisa, pristupalo i rješavanju pitanja nekretnina prijeratnih preduzeća. S obzirom na to da je Aluminij d.o.o. Mostar trebao biti preduzećem od entitetskog značaja, kao što je to Aluminij d.d. Mostar, ali i na to da ipak nema djelatnost, nema upravljačka tijela niti zabilježen platni promet, doživljen je kao fiktivna tvrtka koja nije odgovorila postavljenoj zadaći odnosno svrsi njezina osnivanja", stoji u saopćenju.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

"Iz tog razloga i vidimo Aluminij d.d. Mostar kao jedinoga pravnog nasljednika prijeratnoga Aluminija što nesporno dokazuje i stajalište Vlade FBiH koja obvezu obeštećenja naših bivših djelatnika, kako našim međusobnim sporazumom, tako i onim zaključkom iz prosinca 2014. godine, usmjerava isključivo nama. Nadalje, ocjenjujemo nejasnim i potez Agencije za privatizaciju HNK-a, napose jer su upoznati s činjenicom da je Aluminij d.d. Mostar, unutar pokrenutog postupka povrata Samačkog hotela u svoje vlasništvo, uspostavio saradnju i izradio nacrt ortačkoga ugovora s Hidrogradnjom d.d. Sarajevo, kao sestrinskom tvrtkom od entitetskoga značaja, a unutar mjerodavnosti Ministarstva energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, o ulaganju u taj hotel", ističu iz Aluminija.

Hidrogradnja i Aluminij dijele jednako teško stanje i želimo zajednički povući pravi potez u korist ove sredine, a s primarno postavljena dva cilja. Prvi je stvaranje lanca pozitivnih aktivnosti (zapošljavanja djelatnika Hidrogradnje i stvaranja novih vrijednosti), a drugi sticanje novčanih sredstava koja bismo usmjerili i na obeštećenje naših bivših djelatnika. Posebno je čudno to što je Agencija za privatizaciju HNK-a izišla s početnom cijenom od 356.000 KM koja je daleko ispod svih tržišnih vrijednosti tog prostora u samom centru grada, dok je Hidrogradnja spremna platiti trostruko veći iznos, saopćeno je iz Aluminija d.d. Mostar.