Dobre vijesti
143

Aerodrom Mostar od aprila uspostavlja direktnu liniju s Beogradom

D. J.
Air Serbia odabrana je putem Javnog poziva za uspostavu redovnih letova za 2024. godinu kao aviokompanija koja će obavljati direktne letove na relaciji Mostar - Beograd - Mostar.
Linija će biti dostupna od kraja aprila do završetka oktobra uz mogućnost produženja.

Dani kojima je predviđeno odvijanje letova su - ponedjeljak, petak i nedjelja. Prema danim informacijama, aviokompanija Air Serbia će za ovu liniju koristiti Embraer E175.

U narednih sedam dana slijedi definiranje ostalih tehničkih detalja i potpisivanje ugovora, nakon čega će karte biti dostupne za prodaju.

Inače, početkom ove godine sa mostarskog aerodroma obavjestili su i da je italijanska aviokompanija "SkyAlps" ispunila uslove i poslala ponudu za letove koji bi se mogli ostvariti na relaciji sa Mostarom.

Riječ je o mogućim aviolinijama iz Mostara prema Rimu, Minhenu, Bariju i Veroni, a detalji o ovom važnom koraku za razvoj vazdušne povezanosti Mostara bit će uskoro objavljeni.

Podsjećamo, aerodrom u Mostaru se već duži vremenski period borio sa lošim rezultatima poslovanja, ali su 2023. godine uvedene nove linije poput one sa italijanskim gradom Foggia. Prema posljednjim informacijama, Aerodrom Mostar bi mogao ići pod koncesiju uz podršku Evropske unije, koja je izdvojila 350 hiljada KM za izradu strategije razvoja i poboljšanje poslovanja mostarskog aerodroma, koji vidi kao ogromni potencijal za međunarodni zračni transport putnika.

Također, u cilju ostvarivanja što boljih rezultata, Vlada FBiH je u novembru 2023. godine izdvojila 3,6 miliona KM za unapređenje aerodroma u Mostaru, ali i Sarajevu i Tuzli.