Nijaz Hastor
0

"Privatna inicijativa pokretač razvoja svakog društva"

FENA
Nijaz Hastor
Nijaz Hastor
Vodeći regionalni poduzetnici iz privatnog sektora okupili su se danas u Sarajevu na okruglom stolu o temi "Uticaj privatnog sektora na razvoj društva“ koji je organizirala ASA Prevent grupacija.

U pozdravnom obraćanju osnivač ASA Prevent Grupacije Nijaz Hastor istakao je da je cilj današnjeg okupljanja vodećih poduzetnika razmjena iskustava i mišljenja o ulozi privatnog sektora u društvenom i privrednom razvoju regije te o izazovima i prilikama s kojima se susreću kompanije.

"Privatna inicijativa, neovisno na kojem nivou, pokretač je razvoja svakog društva, pa i društava u jugoistočnoj Evropi“, kazao je Hastor.

Govoreći o ASA Prevent Grupaciji, Hastor je rekao da je ona među pet vodećih u BiH, ali da je na prvom mjestu u zemlji kada su u pitanju privatne grupacije te da se nalazi među 50 vodećih grupacija u regionu.

O izazovima modernog poslovanja i ulozi privatnog sektora na razvoj regije i država govorio je član Uprave Agrokora (Hrvatska) Ante Todorić.Naglasio je da su investicije ključ gospodarskog oporavka cijele regije i pokretanja njenog razvoja.

Todorić je naglasio potencijale u oblasti turizma, energetike, drvne industrije, kao i poljoprivrede koja ima velike izvozne mogućnosti i nespornu konkurentnost na globalnom tržištu.

Kazao je da se i u malim zemljama ako su dobro organizirane i imaju kadrove, snagu i znanje mogu stvoriti velike kompanije koje će stvarati dodanu vrijednost i biti okosnica razvoja i srednjih i manjih firmi.

"Ukupne investicije koje je Agrokor napravio u zadnjih deset godina premašuju četiri milijarde eura. Agrokor je investirao u konkurentnost, tehnologiju i u 37.000 zaposlenih. Agrokor je prvi poslodavac u Adria regiji i 18 grupa u centralnoj i istočnoj Evropi“, kazao je Todorić napominjući da su ljudi najvredniji kapital i da se u Agrokoru konstantno ulaže u znanje i talent.

"U BiH smo investirali u zadnjih deset godina više od 150 miliona eura, čistog kapitala. Agrokor danas ima prihod u BiH od 330 miliona eura i zapošljava 5.000 ljudi. Agrokor je danas najbolji pokazatelj da u BiH ima prostora za investiranje i stvaranje dodane vrijednosti“, kazao je Todorić.

Šef Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH Giulio Moreno je rekao da je budućnost ovog regiona u privatnom sektoru, a ne u politici.

"Mislimo da je uloga vodećih kompanija ključna i puno bitnija od uloge političara", rekao je Moreno.

Po njegovim riječima, EBRD zbog toga u BiH i regionu investira u različite oblasti, posebno u infrastrukturu. EBRD ima u planu trogodišnju strategiju koja je fokusirana na privatni sektor, posebno na agrokulturu, autoindustriju, sektor aluminija i energetski sektor.

"EBRD je vaš partner i posvećeni smo da podržimo razvoj ove zemlje i regiona", naveo je Moreno i dodao da je budućnost ovog regiona u integracijama koja će postati sve efikasnije.

Osnivač Strateks savjetovanja Branko Greganovič (Slovenija) rekao je da su u regiji ključni faktori mir i sigurnost te infrustruktura, te da su oba faktora dominantno pod uticajem politike i međunarodne zajednice.

U tom smislu naglasio je važnost povezivanja privatnog sektora u regiji i da se na taj način uspostavi konstantan i sistematičan pritisak na političare i međunarodnu zajednicu, a sve radi otklanjanja prepreka razvoju regije.