biznis
0

Prijedor: Vozni park Autotransporta bogatiji za dva nova autobusa

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Prijedorski "Autotransport" od danas je bogatiji za još dva nova autobusa kineskog proizvođača "Higer", vrijedna pola miliona maraka, rekao je direktor ovog preduzeća Branko Kljajić.

Zajedno sa dva vozila dovezena prošlog mjeseca, vozni park ovog preduzeća obnovljen je sa dva autobusa za međugradski saobraćaj, jednim za gradski saobraćaj i jednim visokoturističkim.

"Vozilo za gradski saobraćaj naći će se na ulicama nakon raspisivanja tendera za dodjelu linija gradskog saobraćaja. Visokoturistički autobus bit će korišten na međunarodnim linijama koje se već ugovaraju, kao što su vožnje za Pariz, Budimpeštu i Rusiju ovog proljeća", rekao je Kljajić novinarima u Prijedoru.

Prijedorski "Autotransport" postao je i ovlašteni serviser "Higer" vozila za BiH u kojoj ima više od 80 autobusa ovog kineskog proizvođača od ukupno 4.000 autobusa među kojima je veliki procenat "zrelih" za zamjenu zbog starosti i dotrajalosti.

Prijedorsko preduzeće "Autotransport" i Nova banka potpisali su 1. oktobra prošle godine kredit od 1,2 miliona maraka, a tim novcem se obnavlja i modernizuje ovdašnja autobuska stanica i obnavlja vozni park.

"Autotransport" je preduzeće koje je bilo u stečaju, pa ga je kupila Vlada Republike Srpske, a sada je u stopostotnom vlasništvu grada. To je jedna od rijetkih firmi koja je prošla sve to, a da je nastavila i djelatnost, ali i razvoj.

"Autotransport" trenutno zapošljava 46 radnika i ima šest autobusa prosječne starosti 26 godina, a prije rata je imao 1.200 radnika, stotinu autobusa i 85 kamiona.