biznis
0

Prezentacija i faze izrade Studije održivosti sektora turizma i investicija

FENA
Vlada Francuske je putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) donirala dio novca za izradu Sektorske studije održivosti turizma Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je izradu Studije, koju će napraviti konsultantska kuća Orgalis/BCEOM iz Francuske, prihvatilo, a Vanjskotrgovinska komora BiH je odabrana da bude koordinator u ovom projektu.

Po riječima koordinatora uime Vanjskotrgovinske komore BiH Gorana Brčkalovića cilj Studije je da se na temelju praćenja stanja u sektoru turizma BiH definiraju komparativne prednosti i ograničenja.

Brčkalović navodi također da će Studija pokušati predložiti mjere i pravce za održivi razvoj ovoga sektora, s posebnim osvrtom na stvaranje povoljnog okruženja za privlačenje stranih ulaganja uz identifikaciju i detaljnu obradu konkretnih pogodnosti ili projekata koji bi bili atraktivni za strane ulagače.

Rad na izradi Studije će trajati šest mjeseci, počevši od marta 2007. i podijeljen je u tri međusobno povezane faze.

Prva faza podrazumijeva pregled i sagledavanje već raspoloživih informacija dobivenih iz sekundarnih izvora i aktivnosti koje su druge organizacije već započele.

Aspekti koji se moraju sagledati su pregledi postojećih i planiranih turističkih resursa, tržišta za specifične turističke proizvode, infrastrukture i kapaciteta, a treba dati definicije "rupa u planiranju" zasnovane na navedenim analizama, obim green - field investicija i analizu globalne te regionalne situacije i trendova u sektoru turizma.