biznis
172

Pretvaranje Kasarne Jajce u hotel isplativa investicija, na njenom mjestu trebala biti i Gradska biblioteka

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Jedna od najatraktivnijih lokacija u Kantonu Sarajevo, nacionalni spomenik Kasarna Jajce svojevremeno je trebala biti pretvorena u Gradsku biblioteku, a trenutno se kao najisplativija opcija čini pretvaranje u elitni hotel. Iz Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine za Klix.ba su kazali da kasarna još uvijek nije preuzeta od Ministarstva odbrane BiH u čijem je posjedu.

Od proteklog rata i četiri godine opsade Sarajeva kasarna je napuštena i propada, uprkos tome što je u maju 2009. godine proglašena nacionalnim spomenikom. Danas nosi naziv po heroju proteklog rata i dobitniku Zlatnog ljijana Safetu Hadžiću.

Iz Oružanih snaga BiH su nam kazali da se radi o neperspektivnoj vojnoj imovini za koju je do sada postojalo nekoliko investitora, međutim još uvijek se čeka da Vlada FBiH preuzme objekat i konačno ga pretvori u instituciju od društvenog značaja.

"Već nekoliko godina se odgovornost o nadležnosti nad Kasarnom Jajce prebacuje s Vlade FBiH na Oružane snage BiH i obrnuto, međutim nikada se neće moći poduzeti konkretna rješenja dok se problem ne rješi. U skorije vrijeme objekat će biti u potpunosti ustupljen Vladi FBiH na upravljanje", kazali su za naš portal iz Oružanih snaga BiH.

Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo za naš portal je kazala da su turisti koji svakodnevno posjećuju glavni grad BiH itekako zainteresirani za posjetu ovom nacionalnom spomeniku.

"Iako je Kasarna Jajce u ruševnom stanju, turisti se interesiraju za nju, a prije nekoliko godina postojala je inicijativa za prevaranje Kasarne Jajce u hotel, a kao investitor se pojavio jedan Arapin koji je želio graditi hotel jer su mu se dopali lokacija i izgled objekta. To je bilo nemoguće s obzirom na neriješenost vlasništva. Postojala je također inicijativa da se Gradska biblioteka preseli gore, što je također dobra ideja", istaknula je Hadžiefendić-Mešić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Dodaje kako Kasarna Jajce, odnosno Kasarna Safet Hadžić nije jedini objekat ovakvog statusa u KS. Prema njenim riječima, u sličnoj situaciji se nalazi i Stojčevac kod Ilidže, koji također spada u vojnu imovinu kojom, za sada, niko ne raspolaže. Postoje čak i informacije kako Vlada FBiH ima u planu graditi nove i proširivati postojeće hotele u Sarajevu, a jedan od njih bi trebao biti na mjestu sadašnje kasarne Jajce, čime bi se oživjela mogućnost vraćanja starog sjaja objekta i pronalazak ulagača koji bi od objekta nacionalne vrijednosti trebao napraviti višemilionski elitni hotelski kompleks

Na posljednoj sjednici Vlade FBiH na kojoj je bilo govora o aktivnostima na preuzimanju neperspektivnih lokacija, Federalna vlada prihvatila je informaciju o poduzetim aktivnostima na preuzimanju neperspektivnih lokacija, a na osnovu zahtjeva Ministarstva odbrane BiH. Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH tražila je da Federalno pravobranilaštvo pokrene aktivnosti na upisu prava vlasništva u korist FBiH, a posebno zbog okolnosti da je ovaj objekat odlukom Komisije za državnu imovinu Vijeća ministara BiH izuzet od privremene zabrane raspolaganja, kao i zbog toga što je u međuvremenu stupio na snagu Zakon o stvarnim pravima.

Premijer KS Elmedin Konaković za Klix.ba je kazao kako je sigurno riječ o jednoj od najatraktivnijih lokacija u KS za koju postoje investitori, ali se zbog prebacivanja nadležnosti ne mogu usmjeriti u pravom smjeru.

"Postoje investitori koji bi od kasarne napravili ekonomski i društveni projekat. Razgovarao sam s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom o tome da li on određenim aktom može izuzeti kasarnu iz zaštićene vojne imovine, ali do sada niko nije pronašao rješenje", naglašava Konaković.

Dodaje kako u cijeloj BiH postoje slični objekti koji su od državnog značaja i godinama propadaju, ali koji su sigurno interesantni za javnost i državu. Kasarna Jajce sagrađena je 1914. godine za potrebe austrougarske vojske i imenovana je tada po princu Eugenu Savojskom, koji je osvojio i spalio Sarajevo 1697. godine.

Ime Jajce kasarna nosi od 1915. godine kada je u nju preselila jedna austrougarska vojna bolnica iz Jajca. U njoj su se tokom godina smjenjivale vojske, a najduže se zadržala JNA.