Drvoprerađivači BiH
0

Poziv BiH da izvozi u Švicarsku i EU

SRNA
Švicarski program za promociju uvoza SIPPO pozvao je drvoprerađivačke firme i proizvođače namještaja iz BiH da se priključe projektu "Unapređenje izvoza drveta industrijske namjene i namještaja iz BiH u Švicarsku i EU".

"Projekat se realizuje uz logističku podršku i organizaciju Drvnog klastera BiH, a uključene su i privredne komore Federacije BiH i Republike Srpske i Agencija za promociju izvoza (BHEPA)", rekla je savjetnik u federalnoj Privrednoj komori Šemsa Alimanović.

Cilj projekta je u prvoj fazi od 2009. do 2011. godine da ostvari održiv rast izvoza određenog broja kvalifikovanih firmi iz ovih sektora stvaranjem dugoročnih poslovnih veza između lokalnih firmi i međunarodnih proizvođača i kupaca, kao i davalaca poslovnih usluga.

Strategija projekta zahtijeva uključivanje ograničenog broja korisnika, približno 15 drvoprerađivačkih firmi višeg stepena finalizacije i proizvođača namještaja iz BiH. Ovoj ograničenoj grupi firmi biće ponuđen paket tehničke pomoći i podrške tržišnoj promociji, koji će biti usmjereni na povećanje produktivnosti, unapređenje proizvoda i pristup međunarodnim tržištima.

Sekretar Udruženja prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je ranije da je sektor drvne industrije veoma značajan za privredu i ekonomiju RS i BiH, jer jedini posluje sa dobitkom i ima dva i po puta veći izvoz od uvoza.

"BiH najviše izvozi namještaj u okruženje, odnosno u bivše jugoslovenske republike, ali rezultati su dobri i kada je riječ o zapadnoevropskim zemljama, prije svih Italija", rekao je Šinik.