biznis
127

Povoljan period za kupovinu nekretnina, najtraženiji manji stanovi s dobrim rasporedom

Piše: A. Pobrić
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Uzme li se u obzir ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini, potražnja za stanovima u Sarajevu je velika. Tome je pogodovao i pad cijena u proteklom periodu i činjenica da Sarajevo kao glavni grad privlači veliki broj kupaca iz dijaspore.

Kako nam je kazao Emir Kulovac iz sarajevske agencije za nekretnine Prostor, veliki je broj investitora koji odlučuju da upravo sada, zbog povoljnih cijena, investiraju u kupovinu nekretnine.

"Trenutno su na tržištu nekretnina najviše traženi stanovi sa kvalitetno iskorištenim prostorom, gdje kupac kupujući manju kvadraturu dobija željenu sobnost, kao i stanovi koji nude brz povrat uloženog novca kroz najam", objasnio je Kulovac.

Kad je riječ o cijenama kvadratnog metra stambenog prostora, one variraju i do 15 posto usljed brojnih parametara (izgled, održavanje, spratnost, orijentacija, iskorištenost prostora, dispozicija,...), ali općenito gledano najniža prosječna cijena kvadrata trenutno je u naselju Hrasnica, 1.000 KM, te raste prema općinama Centar i Stari Grad. Zbog atraktivne lokacije nekretnine u ovim dijelovima grada uglavnom se prodaju kupcima sa većim budžetom i dostižu 2.500 KM/m2.

"Veoma je važno spomenuti i specifične mikrolokacije unutar naselja, prema kojima kupci imaju poseban interes, a gdje cijena kvadratnog metra znatno odstupa od cijene koja je prosjek u tom naselju", dodao je naš sagovornik.

Prema iskustvima ove agencije, svaka sarajevska nekretnina na tržištu, uz dobar marketing, veoma brzo može naći kupca, a glavni preduslov je da njena cijena bude prilagođena tržišnoj vrijednosti.

"Ponuda nekretnina u Sarajevu, koja je ograničena uglavnom na starije zgrade koje nisu kvalitetno održavane, investitore stavlja u povoljan položaj, a dokaz ovome su brojni projekti novogradnje koji bivaju rasprodani još u ranoj fazi gradnje", objašnjava Kulovac.

Najtraženija lokacija je već dugo vremena općina Novi Grad, jer ona strukturom stanova kao i sadržajima samih naselja nudi idealno rješenje za porodice koje prvi put rješavaju stambeno pitanje.