Margo Tomas
0

Potreban napredak u unapređenju poslovnog ambijenta u BiH

FENA
Menadžerica za unapređenje poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi u Međunarodnoj finansijskoj korporaciji-članici Svjetske banke Margo Tomas istakla je danas da je vidljivo da je u Bosni i Hercegovini ostvaren napredak u pogledu unapređenja poslovnog ambijenta, ali i da postoje velike mogućnosti za daljnji napredak.
  • Od predstavnika preduzeća iz RS-a čujemo da postoji čitav niz oblasti u kojima postoje prepreke i troškovi koji su prilično visoki, a neke od stvari koje se često spominju su građevinska dozvola i izdavanje dozvola za početak poslovanja, rekla je Tomas nakan razgovora s ministricom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a Jasnom Brkić.

Dodala je da misli da je Vlada RS-a donijela odluku da uradi nešto u vezi s tim pitanjem o čemu će biti riječi i u narednim razgovorima.

Napomenula je i da Međunarodna finansijska korporacija, članica Svjetske banke, pruža samo savjetodavne usluge, odnosno ne ulaže finansijska sredstva u realizaciju projekta.

Ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a podsjetila je da je zajedno sa Svjetskom bankom uspješno realiziran projekt "Giljotina propisa" dodajući da resorno ministarstvo sada radi procjenu utjecaja novih propisa na poslovni ambijent RS-a.

Dogovoreno je i da se projekt "Giljotina propisa" obavi, kako je dodala, i na lokalnom nivou te zajedno definira strategija sistematskog unapređenja poslovnog ambijenta, odnosno kvaliteta propisa u RS-u.

Brkić je navela da će to ministarstvo nastaviti saradnju sa Svjetskom bankom radi unapređenja poslovnog ambijenta u RS-u.