biznis
88

Potpisan Sporazum o zračnom saobraćaju između Švicarske i Bosne i Hercegovine

Klix.ba
Danas su u Sarajevu ministar komunikacija i prometa u ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Slavko Matanović i ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Heinrich Maurer u ime Švicarskog federalnog vijeća, potpisali Sporazum o redovnom zračnom saobraćaju između Švicarske i Bosne i Hercegovine.

Ovaj sporazum je rezultat uspješno okončanih pregovora dvije države i sveobuhvatno uređuje međudržavne odnose zračnog saobraćaja. Sporazum omogućuje avionski prevoznicima obje zemlje uspostavu direktnih zračnih linija između Švicarske i BiH, osiguravajući im pristup ovim tržištima sukladno propisima za obavljanje avionskog saobraćaja.

Zaključivanjem ovog Sporazuma stvoren je pravni okvir koji ispunjava trenutačne ali i buduće potrebe civilnog vazduhoplovstva.

Švicarski međunarodni prevoznik SWISS od aprila 2015. godine izravno saobraća iz Sarajeva za Cirih i Ženevu. Od oktobra SWISS će letjeti tri puta sedmično iz Sarajeva za Cirih i jednom sedmično za Ženevu. Kompanija WIZZ Air također je uspostavila direktne letove između Švicarske i BiH, na relaciji Tuzla-Bazel, koji se obavljaju dva puta sedmično.