biznis
0

Posrnuli Newsweek se udružuje s portalom Daily Beast

FENA
Internetski portal vijesti The Daily Beast i sedmičnik Newsweek objavit će u petak udruživanje u zajednički poslovni pothvat koji bi posrnulom 'newsmagazinu' trebao udahnuti nešto energije novog medija, a mladoj web stranici dati malo vjerodostojnosti starih medija, piše u petak The Washington Post.

Zajednički projekt, koji će se zvati Newsweek Daily Beast Co., bit će pod uredničkim vodstvom Tine Brown, urednice Daily Beasta, koja je uređivala i Vanity Fair, New Yorker i ugašeni Talk magazin, a bila je i kolumnist priloga Stil, The Washington Posta.

Prema novom ustroju, Newsweek će ostati printani sedmičnik, a njegove će web operacije biti uključene u web stranicu The Daily Beasta, prema saopćenju.

The Daily Beast, koji postoji dvije godine, u vlasništvu je IAC Corp., internet konglomerata Barrya Dillera, koji posjeduje desetke internetskih stranica, uključujući CollegeHumor.com, tražilicu Ask.com i popularnu stranicu za nalaženje partnera Match.com.

Newsweek, kao i drugi politički magazini, već godinama gubi oglašivače i bilježi pad štampe, koja je u drugoj polovici 2009. bila 1,97 miliona primjeraka, na nivou iz 1996..

Newsweek je imao operativni gubitak od 28,1 miliona dolara u 2009., a 15,4 miliona dolara u 2008.

U avgustu ove godine, vlasnik The Washington Post je za jedan dolar Newsweek prodao mogulu audio industrije Sidneyu Harmanu, koji je preuzeo i dugove novine od oko 47 miliona dolara.

Harman, kojem su 93 godine, posjedovat će 50 posto Newsweek Daily Beast Co. i biti njegov izvršni predsjednik. IAC će posjedovati drugu polovicu, a Barry Diller bit će član upravnog odbora.