Posao
0

Žene same sabotiraju karijeru

Sarajevo-x.com
Poslovne žene su same sebi neprijatelji, sugerišu rezultati internacionalne studije. Naime, u promoviranju svojih vlastitih vrijednosti mnogo su skromnije od kolega suprotnog spola.

Žene ne čine dovoljno za svoju karijeru, ali nisu one te koje su stvorile nevidljivu barijeru koja ih spriječava da zarade onoliko koliko rade i vrijede.

"Biti u mogućnosti da privučeš potrebnu pažnju na svoje doprinose i kvalitete postao je važan faktor u izgradnji uspješne karijere", izjavila je američka psihologinja Shanon L. Goodson.

Goodson je također došla do zaključka da muškarci nemaju problema s isticanjem svojih postignuća, pa čak o njima nekad i lažu.

Žene, s druge strane, još uvijek vjeruju u mitove da je isticanje u poslu "socijalno neprihvatljivo", te da takvo ponašanje "ne priliči dami" i "moralno je sumnjivo".

Goodson je za Reuters rekla da je svojim istraživanjima otkrila da žene, koje su stigle "na vrh" u karijeri, često sabotiraju svoje kolegice, te da kao šefice imaju subjektivan stav prema svojim zaposlenicama.

"Upravo zbog toga žena na visokoj poziciji preferira muške kolege pod pretpostavkom da su oni pouzdaniji i otvoreniji u poslu od žena", dodaje.