Posao
0

Žene će tek 2067. godine biti plaćene kao muške kolege

Sarajevo-x.com
Žene neće dostići istu plaću kao njihove muške kolege sve do 2067. godine, pokazuje istraživanje koje je razbjesnilo milione žena direktora koje rade jednako vrijedno, ili čak i više nego muškarci, ali godišnje su plaćene manje za čak 12.142 eura.

Američka studija sa instituta za menadžment kaže da će morati proći još 57 godina dok se žene izbore da kući donose istu plaću kao i njihove muške kolege. Vaše kćeri i unuke će i dalje biti plaćene manje od muškaraca koji budu radili isti ili sličan posao, javlja "Daily Mail".

Studija je obuhvatila 43.000 menadžera koji rade u 200 organizacija, većinom u privatnom sektoru. U nekim oblastima razlika između ženske i muške plaće je još veća. Razlika u plaćama u informatičkom sektoru je čak 21.972 eura.

U posljednjem desetljeću, ženama su plaće porasle za 2,8 posto, dok su muškarcima porasle za 2,3. Ako se ovaj tempo nastavi, žene će dostići mušku plaću za šest decenija.

"Djevojčice rođene ove godine vjerovatno će raditi 40 godina prije nego što dostignu platu svojih muških kolega", rekla je Petra Wilton, naučnica za Instituta za menadžment Chartered. "Želimo inspirisati mlade ljude da postignu svoj maksimum, ali kako to možemo očekivati od njih ako mlade žene dobivaju manje novca nego njihove muške kolege?".