Posao
0

Usavršite poslovno rukovanje

Sarajevo-x.com
Samouvjerena i čvrsta komunikacija ključan je faktor uspjeha svakog biznisa, a znati kako ostaviti odličan dobar dojam jedno je od nepisanih i osnovnih uslova za bilokoju vrstu posla. Bilo da komunicirate sa klijentom, šefom ili kolegom iz druge kompanije, samouvjereno i savršeno izvedeno rukovanje jedna je od najboljih poslovnih vještina koja će vam osigurati savršenu prezentaciju vas i vaše kompanije. Zato pažljivo pročitajte kako vlastito poslovno rukovanje dovesti do savršenstva.

Anatomija savršenog stiska ruke

Rukovanje je prilika da uspostavimo odnos i pozitivnu hemiju sa osobom s kojom se rukujemo. Istog trenutka se, nakon dodira vaših ruku, stvara veza koja daje uslove za razgovor i buduću poslovnu suradnju.

I dok se rukovanje može činiti veoma jednostavnom i direktnom gestom, postoje određene nijanse ovog psihološko-socijalnog rituala kojima treba posvetiti posebnu pažnju. Zato pročitajte listu savjeta koji će vam pomoći da vaš stisak postigne željeni efekat.

Izaberite pravo vrijeme

Uvijek se rukujte kada vas neko želi upoznati sa novom osobom, kada se sami predstavljate nepoznatoj osobi, ili kada odlazite.

Recite nešto

Obavezno recite nešto dok se rukujete sa drugom osobom. Možete joj dati do znanja da ste zapamtili njeno/njegovo ime i reći da vam je drago što ste je upoznali.

Vježbajte čvrst stisak ruke

Čvrst stisak ruke čini čuda, ali najteže je procijeniti idealnu čvrstinu stiska ruke. Slab stisak ruke sugeriše da ste veoma nesigurna osoba, dok pretjerano čvrst stisak ruke može odavati dojam pretjerano revnosne osobe koja voli dominirati. Vježbajte srednje čvrst stisak ruke, jer ćete odavati dojam samouvjerene i autoritativne osobe, a to je upravo ono što želite.

Osušite dlanove

Niko ne voli ljepljive dlanove. Znojni dlanovi odaju vašu nervozu, koja podsvjesno može kod vašeg sugovornika izazvati osjećaj da nešto skrivate. Ne bi bilo loše da uvijek sa sobom nosite paket suhih ili vlažnih maramica kako biste mogli obrisati dlanove prije rukovanja.

Rukujte se punom površinom dlana

Potrudite se da se sa sugovornikom uvijek rukujte punom površinom dlana i držite ruke okomito u odnosu na tlo.

Iako polijeganje vaše druge ruke na ruku sugovornika, u toku rukovanja, može često biti znak naklonosti i srdačnosti, treba imati na umu se da ovako direktan pozdrav obavezno izbjegava na prvom poslovnom sastanku, jer se vrlo lako može shvatiti kao arogantna i neiskrena gesta.

Obratite pažnju na svoju publiku

Ako osjetite pritisak sa druge strane, i vi odgovorite pritiskom, ali isto tako ne pokušavajte nadvladati drugu osobu, ukoliko je njegov/njen stisak ruke mnogo stidljiviji. Budite svjesni činjenice da različite društvene barijere prevladavaju u različitim kulturama. Tako se u Sjevernoj Americi i Evropi čvrst stisak ruke smatra odgovarajućim pozdravom, dok je u Aziji i na Bliskom istoku, gdje je rukovanje relativno nov način komunikacije, stisak ruke nježniji. Prejak stisak ruke može se protumačiti kao agresivno ponašanje.

Naučite kada treba povući nazad ruku

Savršeno rukovanje otprilike traje tri sekunde. Dakle, izbrojite tri sekunde i povucite nazad ruku, čak iako još uvijek razgovarate sa drugom osobom.