Posao
0

Uručuju se otkazi radnicima Tvornice kabela Tomislavgrad

FENA
Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana uprava Tvornice kabela Tomislavgrad po ranije utvrđenom spisku poziva radnike unutar tvorničkog kruga, te im uručuje otkaze, potvrdili su iz Sindikata, kako sami kažu, bivšeg giganta, TKT Tomislavgrad.

Prema njihovim riječima, Uprava ove tvornice je napravila spiskove radnika koji se trebaju javiti njima radi uručivanja otkaznog rješenja i prema planu zbrinjavanja koji su izradili unutar Uprave, svi radnici ove tvornice do četvrtka,11. jula prinudno napuštaju radna mjesta i prijavljuju se Zavodu za zapošljavanje.

"Tvornica koja je nekad zapošljavala 400 radnika za par dana ostaje na 4 radnika i to direktora, šefa komercijale, šefa općeg sektora i sekretaricu“, ističu iz Sindikata TKT.

U programu zbrinjavanja, otpremnine su minimalne i iznose prosječno oko 3.000 KM po osobi na prosječno 25 godina radnog staža.

Da bi se donekle mogla spasiti situacija i očuvati tvornica koju su oni stvarali, iz Sindikata spominju obavljen nedavni razgovor sa općinskim i kantonalnim predstavnicima vlasti koji su samo iskazali nemoć u rješavanju egzistencije kako radnika tako i tvornice.

Kao odgovorne osobe koje su dovele respektabilnu proizvodnu kompaniju do ovakvog stanja, Sindikat proziva Upravu i menadžment, na čelu sa vlasnikom Iztokom Piklom.