Posao
0

Tuzla: Predstavnici sindikata o rješavanju statusa radnika

FENA
Ismet Bajramović
Ismet Bajramović
Rješavanje problema iz oblasti radno-pravnog statusa zaposlenika na području Tuzlanskog kantona bila je glavna tema današnjeg razgovora predstavnika Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i Vlade Tuzlanskog kantona.

Sastanak u Uredu premijera Tuzlanskog kantona imao je za cilj potaknuti konkretne korake oko provedbe Sporazuma koji su potpisali Vlada Tuzlanskog kantona i Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH Tuzlanskog kantona.

Posebna pažnja posvećena je rješavanju problema radnika zaposlenih u metalskoj djelatnosti ali i drugim privrednim granama, pri čemu su istaknuti problemi radnika koji ispunjavaju uvjete za penziju, ali zbog neuvezanog radnog staža to ne mogu učiniti.

''Nakon što nam u narednih nekoliko dana predstavnici sindikata dostave analizu stanja i svoje prijedloge rješenja, organizirat ćemo sastanak na kojem ćemo okupiti predstavnike svih relevantnih subjekata koji će sudjelovati u rješavanju problema“, rekao je tuzlanski premijer Sead Čaušević.

Učešće članova sindikata u tijelima Skupštine Tuzlanskog kantona, kao i participacija u upravljačkim tijelima institucija i poduzeća koji su u većinskom državnom vlasništvu, također je bila tema današnjeg razgovora kojem su u ime Vlade Tuzlanskog kantona, osim premijera Čauševića, prisustvovali ministrica prosvjete Nađa Avdibašić-Vukadinović, ministar pravosuđa i uprave Alen Taletović i pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Ishak Gergić.

U ime Saveza samostalnih sindikata BiH sastanku su prisustvovali predsjednik Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić, predsjednik tuzlanskoga Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata Fahrudin Šahović i predsjednik Sindikata metalaca Tuzlanskoga kantona Mešan Vildić.