Posao
0

Tribina o problemima zapošljavanja mladih u ZDK

ZEDA
Komisije za mlade ZDK i Općine Zenica, u saradnji sa Udruženjem "Zora", organizirali su javnu tribinu "Zapošljavanje mladih danas – izazov za budućnost", na kojoj se razgovaralo o problemima zapošljavanja mladih i promašajima u kreiranju potreba za neka od zanimanja za koje se mladi školuju u srednjim školama i na fakultetima.

Tribina je imala za cilj da ukaže na probleme zapošljavanja mladih i pokuša da odgovori na rastući problem nezaposlenosti mladih, "odlijevanje mozgova" i odlasku mladih iz Zenice i ZDK.

 U razgovoru predstavnika vladinog i nevladinog sektora i mladih ljudi istaknuta je potreba za pokretanjem nekih rješenja u većem i boljem zapošljavanju mladih. U više diskusija je istaknuto da je zbog neusklađenog obrazovnog sistema sa potrebama tržišta stvoren problem zasićenja tržišta rada, ali i nedostatak akcionih planova o zapošljavanju mladih. 

Prva javna tribina okupila je i predstavnike nadležnih kantonalnih Ministarstva, Službe za zapošljavanje ZDK, predstavnike općinskih komisija za mlade, brojnih asocijacija srenjoškolaca i studenata i organizacija civilnog društva, koje se bave pitanjima mladih.