Komentari (51)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
zAvRsHi PrOgraAmirAnjE TUjjj sU pArEeE
KAEM JA NEA BEZ MOTKE NIŠTA JARANI MOJI
svaka seljanka domacica tjera svoju djecu u programiranje, ne mogu svi hljeba bez motike
Pa sto nece kad im je to najlakse. Culi ljudi kako programeri dobijaju osmisljene projekte, alate za razvoj, frameworke internet da se posluze ukoliko zapnu, njihovo je samo da to lagano prekopiraju i sklope u cjelinu. Kako postati programer? Naucis osnovnu sintaksu i da koristis google i opleti :). Ovo sto se danas smatra programerom moze biti dijete koje zavrsi osnovnu skolu, kad vidis da mu nista ne ide otjeras ga tu i nek uziva.
Kad vidiš ko su ti koji dobijaju otkaze vidjet ćeš da je većinom administracija a slabo koji programer. Uz to i ako kao programer u nekoj od GAFAM kompanija dobiješ drugi će jedva čekati da te zaposle.
Ne mogu sv bitii IT,treba neko i hljeb da ispeče,grijanje da popravi,ma majstori samo derite
Od kako nam je OpenAI dao plodove svoga rada ovo je pocelo. Nista iznenadjujuce.
Kodirati možeš naučiti za 1 godinu ako si prosječno inteligentan. Nadalje, gomila bumera i milenijalaca su samo isfrustrirani olakšicama i mogućnostima koje se novije generacije mogu okoristiti, a što oni nisu mogli i to je sasvim prihvatljivo. Mali postotak je vanserijskih programera, tako da ne zanosite se i neka svako zarađuje onako kako on misli da je u stanju.
Cilj moderne nauke i jeste olakšati maksimalno svakodnevni život, programeri su itekako traženi, u Njemačkoj i Austriji je baš nedavno objavljeno da fali na desetine hiljada programera. Programiranje samo po sebi nije teško ali ima mozganja i pomalo je paćenički život iako love ne fali. Starci se boje mlade radne snage i konkurencije na tržištu. Medicina i IT sektor su budućnost i sadašnjost, navalite i neka bolji dobije posao!
AI i automatizacija
Ko meni sef kao razlog zasto mi nece dici platu, kriza u Grckoj...
Opet komunizam. :)
kaze meni jedan stari programer, koji se prestao baviti programiranjem prije 8 godina. kae nema od toga nista, danas imas takve programe i alate, da se svaka budala moze time bavit. ako civili imaju imaju takve programe, zamislite sta ima americka vojska npr..
tako je. Nek ide u mehanicare, tu su jos uvijek isti alati.
Amazon nije IT kompanija više debili
Amazon je: e-trgovina, cloud computing, online oglašavanje, digitalni streaming i umjetna inteligencija. To meni zvuci dosta kao IT.
Pa taj sistem i nije zamislje kao poslodavac. Troškovi zaposlenih cine 1% prihoda.
Masina samo radi ono sto joj se kaze. Bit ce problem kad masina bude donosila odluke i implemetirala ih. Onaj ko bude kontrolisao takve masine upravljat ce svijetom. Pravi skok ce se desiti kada se zavrsi kvantni racunar, ljudska rasa ce imati samo 20-30 godina da se spasi,
kontradiktoran si.
Ja neki dan pitam chat dzipija da mi uradi palindrom algoritam. Em mi je dao pogresan odgovor em mi je dao los odgovor.
Netacna informacija, novinar je pogrijesio ovdje. Pise "Od januara 2024. godine, najveći broj otpuštenih imao je Amazon, njih više od 27 hiljada..." a na slici ispod se jasno vidi da je 27 hiljada otpustanja ukupno bilo u 2022 i 2023 godini. Tacnije, novinar je preveo neprovjerenu informaciju koja je ocigledno greska. Bilo je i sada otpistanja ali neznacajnih.
O ćemu ovi ovdje pričate? Programeri i inženjeri ne cine znatan dio otkaza. Ako pogledate to je najviše marketing, HR, Sales i slične pozicije. Programeri cine samo jedan dio zaposlenih u IT firmama. AI ima veliki potencijal u kontekstu programiranja ali MOZDA za 5-10 godina se to primjeti. Sigurno NE sada.
a sto po jadnom marketingu udaraju tamam upisao it akademiju jooooj
Nek pitaju je li Klix zaposljava
Ne lupetajte svi, AI je kao pomagalo koristan, ali jos uvijek ni blizu da zamijeni i jednog programera na planeti. Otkazi su rezultat ekonomske krize, te pada potraznje nakon astronomske potraznje tokom covida (kad je jedini oblik komunikacije bio digitalni).
Zavisi šta smatraš programerom. Ako misliš na ljude koji sjede čekaju da im se da šta da kodiraju onda AI ne da može da ih zamjeni nego će uraditi zadatak na najbolji mogući način. Isto kao što novinar nije neko sa Klixa koji sjedi kući i pretražuje internet i objavljuje vijesti tako ni programer nije neko ko sjedi ceka sta i kako da uradi pa da iskodira to
95% programera je iskoristilo internet kako bi pronasli odgovor na neki problem sa kojim su se susreli. Eh ovih 5% koji su napisali rješenje za ovih 95% su programeri. Njih Ai nece zamjeniti ali ovih 95 vec sada moze da zamjeni hladno.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)