Posao
0

Osobe s invaliditetom – vrijedni i lojalni zaposlenici

Sarajevo-x.com
Osobe s invaliditetom susreću se s predrasudama u oblasti zapošljavanja. Jedan primjer je predrasuda da osobe s invaliditetom predstavljaju dodatni trošak za radnu organizaciju, a ne korist. Predrasude i diskriminacija su neki od uzroka visoke nezaposlenosti osoba s invaliditetom.

Socijalno preduzeće Uspon i Posao.ba ove godine provode radionice za osobe s invaliditetom u oblasti tehnika traženja posla, tehnike intervjua, tehnike testiranja, pisanja biografije i snimanja video CV-a u široj sarajevskoj regiji. Ovih dana održana je i četvrta radionica na kojoj su učestvovali članovi Udruženja civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo. Pored toga, poslodavce se bolje informira o koristima i mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini podržava provedbu projekta u sklopu šire inicijative za veću uključenost osoba s invaliditetom u društvo.

Osobe s invaliditetom nisu osobe s posebnim potrebama, jer imaju iste potrebe kao svi ostali zaposlenici – potrebu da osiguraju svoju osnovnu egzistenciju, potrebu za komunikacijom i druženjem, za poštovanjem i priznanjem, potrebu za obrazovanjem, za napredovanjem, kao i potrebu za samorealizacijom. Osobe s invaliditetom nekada svoje potrebe zadovoljavaju na drugačiji način – na primjer, potreban im je drugačije organizovan poslovni prostor, različita količina vremena da bi uspješno završili određeni posao ili različit način komunikacije. To svakako nije razlog da se osobe s invaliditetom ne uzmu ozbiljno u razmatranje kada je zapošljavanje u pitanju.

Zakoni o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom u Republici Srpskoj i u Federaciji trebali bi doprinijeti boljoj uključenosti osoba s invaliditetom na tržištu rada, boljoj prilagođenosti radnih mjesta te poticanju poduzetništva osoba s invaliditetom, što je Zakon u Republici Srpskoj iz 2004. u određenoj mjeri i uspio, iako ne odgovarajućom dinamikom. Zakon u Federaciji usvojen je tek 2010. godine i još uvijek treba da pokaže prve rezultate. Prema istraživanjima,1 81% osoba s invaliditetom je nazaposleno, iako je svega 1.3% izjavilo da ne želi raditi. To govori da su osobe s invaliditetom potencijal koji Bosna i Hercegovina još uvijek nije prepoznala u dovoljnoj mjeri.

Osobe s invaliditetom nikako nisu teret u radnom okruženju. Naprotiv, istraživanja rađena o toj temi među poslodavcima pokazuju da su osobe s invaliditetom lojalni radnici, rjeđe izostaju s posla i često svojim prisustvom podižu radni moral u organizaciji, motivišući ostale zaposlene da se više zalažu i budu inicijativniji. Upravo je jedan od osnovnih ciljeva liderskog tima organizacije i odjela za ljudske resurse da stvore održivost radnog kolektiva, odnosno da dugoročno osiguraju ''prave ljude na pravom radnom mjestu'' u čemu im osobe s invaliditetom znatno mogu pomoći. Također, zapošljavanjem osobe s invaliditetom, pored marljivog radnika, posodavac od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom F BiH i RS dobija i mogućnost ostvarivanja raznih poreskih i carinskih olakšica te poticaja za zapošljavanje i adaptaciju radnog mjesta.

Uspon je socijalno preduzeće koje je osnovao Savez Sumero, koje već tri godine uspješno vrši profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Putem raznih projekata Uspon pruža podršku najranjivijoj kategoriji našeg društva. Posljednji projekt koji realizuje je prvi i jedini web-portal za zapošljavanje osoba s invaliditetom u regiji - Uspon.ba koji je pokrenut zahvaljujući podršci MDG F YERP. Uspon radi na kreiranju radnih profila osoba s invaliditetom, online i offline regrutaciji kandidata, vrši edukaciju posloprimalaca i poslodavaca, staff leasing, upravljanje projektima i HR colsunting.