Posao
262

Novi programi FZZZ-a: 10.000 osoba će u ovoj godini dobiti posao

Piše: M. N.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Federalni zavod za zapošljavanje predstavio je danas tri nova programa za zapošljavanje nezaposlenih osoba. Ovim programima posao bi u ovoj godini moglo dobiti 10.000 osoba.

"Od 2011. godine do sada imamo trend povećanja broja ljudi koji se zapošljavaju putem naših programa. Od 2011. godine kada se zaposlilo 4.400 osoba, broj je povećan na 10.000 koliko očekujemo u ovoj godini. Jedan od razloga je i taj što Vlada FBiH izdvojila iz budžeta 10 miliona KM za programe zavoda za zapošljavanje", rekao je Kenan Rešo, direktor FZZZ-a.

I ove godine napravljen je program za zapošljavanje Roma. Očekuje se da će putem ovog programa posao dobiti 100 pripadnika romske populacije, a u ove svrhe izdvojeno 620.000 KM koje su izdvojili Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH. Ovim će se sufinansirati poslodavci koji zapošljavaju Rome sa evidencije nezaposlenih, te će se sufinansirati samozapošljavanje Roma za registraciju i obavljanje samostalne djelatnosti (stari zanati, domaća radinost, proizvodno i uslužno zanatstvo), poljoprivrede i sakupljanje sekundarnih sirovina.

"Drugi je Program pripreme za rad gdje smo se prilagodili potrebama privrede i poslodavaca u BiH. Cilj je da sticanjem znanja dođemo do onog što je poslodavcu potrebno, a to je kompetentna radna snaga. Mjere su okrenute prerađivačkoj industriji, industriji kože i tekstila i slično, a očekuje se da će posao dobiti 1.500 osoba", rekao je Rešo.

Programom sufinansiranje zapošljavanja i sufinansiranje sticanja prvog radnog iskustva omogućit će se zapošljavanje osobama koje su starije od 40 godina i koje teško dolaze do posla.

"Prvi put uvodimo certifikat koji bi nezaposlenim osobama starijim od 40 godina a koje su 24 mjeseca na birou lakše zapošljavanje. Ideja je da nezaposlene osobe same idu prema poslodavcu i traže posao a da certifikat koji ima finansijsku vrijednost dodatno zainteresuje poslodavca", naglasio je Resić dodavši kako se očekuje da će na ovaj način posao naći 600 osoba.

Također, u okviru ovog programa sufinansira se i sezonsko zapošljavanje, prvenstveno, nekvalificiranih osoba koje su najbrojnije na evidenciji nezaposlenih, bez obzira na radno iskustvo i dob. Ovim bi 1.000 osoba dobilo mogućnost rada na tri mjeseca.

"Mjera prvo radno iskustvo podrazumijeva sticanje prvog radnog iskustva za mlade nezaposlene osobe. Osobe s visokom stručnom spremom dobile bi posao na 12, a sa srednjom stručnom spremom na šest mjeseci. Ovaj program je fokusiran na mladim ljudima. Također imamo i mjeru 'Prilika za sve' koji podrazumijeva zapošljavanje osoba bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen obrazovanja na šest mjeseci", rekao je Rešo.

Na ovaj način FZZZ pokušava prekinuti dugoročnu nezaposlenost jer prema njihovim evidencijama jedna trećina osoba je preko dvije godine na birou. Prema posljednjim podacima u aprilu 2014. godine evidentirano je 391.000 nezaposlenih što predstavlja blagi pad u odnosu na mjesec mart.