Sindikati upozoravaju
0

Nastavljaju se otpuštanja i smanjenja plaća radnicima u RS-u

FENA
Sindikati u Republici Srpskoj ponovo su upozorili da se tendencije otpuštanja radnika i umanjenja plaća nastavljaju i u ovoj godini.

Predsjednik Sindikata poljoprivredne i prehrambene industrije RS-a Jovan Jovanović kaže da poslodavci, pravdajući se ekonomskom krizom, smanjuju zarade zaposlenim.

“Radnici nisu zadovoljni, jer se njihova prava krše. U preduzećima iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, ribarstvu, zemljoradničkim zadrugama i duvanskoj industriji prošle godine je isplaćeno 11 umjesto 12 plaća”, rekao je Jovanović ističući je da prosječna zarada 533 KM i za tri marke je niža nego što je bila 2009.godine.

I ostale obaveze prema radnicima u pogledu obezbjeđenja prijevoza, isplate toplog obroka i regresa za godišnji odmor se, kaže, selektivno primjenjuju.

S druge strane, iz Unije poslodavaca naglašavaju da su, predstavnici poslovne zajednice pritisnuti problemima, i u pojedinim slučajevima, otpuštaju radnike te da je to njihovo legitimno pravo.

Predsjednik te unije Ranko Milić dodaje da su primorani da otpuštaju radnike u nekim slučajevima, jer nemaju posla.

“S jedne strane su sindikati i Vlada koji pokušavaju da zadovolje svoje interese, a sve preko poslodavaca koji to više ne mogu da podnesu”, kaže Milić.