Posao
0

Kako ostvariti uspjehe na radnom mjestu

Sarajevo-x.com
Svaki čovjek bi želio slagati se sa radnim kolegama i biti promoviran na poslu. Na Internetu smo za vas pronašli listu savjeta koji će vam pomoći kako da se dokažete na poslu i ostvarite kako poslovni uspjeh tako i poštovanje kolega i nadređenog.

Važno je naučiti podijeliti ono što znate

Izuzetno je bitno pomoći novim uposlenicima da se smjeste i znati im prenijeti zaduženja, bez da se to od vas posebno traži. Neophodno je informisati nadređenog o svim novostima u vezi sa područjem vašeg rada. Sve vrijeme biti timski igrač je ono što se u principu od vas traži.

Širok osmijeh na licu

Ako ste dobro raspoloženi, ako ste sretni i osmjehujete se drugim ljudima, i vas će svi više cijeniti. Ukoliko ipak u svemu pronalazite negativnost, savjet je da promijenite takav stav pod hitno.

Slušati druge i od njih učiti

I ako se neko principijelno ne slaže sa vašim načinom rada i pokušava promijeniti vaš način rada, dajte mu šansu da objasni na šta je tačno mislio i isprobajte njegove ideje. Posebno kada novi radnik počne raditi, imperativ je poslušati ga. Možda je uspio ostvariti bolje, brže i efikasnije rezultate u drugoj kompaniji.

Prestati cmizdriti i žaliti se

Osobe koje se hronično žale negativno utječu na timski rad ostalih uposlenika. Cmizdravac ne samo da demotivira radne kolege, nego vuče i ostale radne kolege za sobom. Ako vam se ne dopada nešto na poslu, odvedite šefa u stranu i razgovarajte s njim privatno o tome. Dajte mu priliku da ispravi problem.

Ne besposličariti

Nije u redu da osoba cijeli dan provede u chatanju sa prijateljima kada treba da radi, ili da iskoristi pauzu za ručak od sat vremena, a trebala se zadržati samo trideset minuta. Zloupotrebljavajući dragocjeno vrijeme firme može naškoditi i firmi i vašem odjeljenju i vama.

Raditi posao koji volite

Ako ćete provoditi osam ili devet sati dnevno pet ili šest dana sedmično na radnom mjestu, onda radite nešto do čega vam je zaista stalo i u čemu uživate. Cilj je da se dobro i ispunjeno osjećate poslije radnog vremena. Svaka osoba bi trebala željeti doprinijeti uspjehu svoje organizacije. Ukoliko to ne želite, otiđite negdje drugo.

Poštovati radne kolege

Ne dozvolite sebi da uradite ili kažete nešto poslovnom partneru, a što sami ne biste poželjeli da vama neko uradi ili kaže. Poštujte svaku osobu bez uloženih napora osobe da zadobije vaše poštovanje. Pretpostavite da će se i drugi ophoditi prema vama korektno i da će se ponašati kao odrasle osobe. Bitno je sve vrijeme rada voditi računa o ponašanju na poslu. Uprava će prepoznati vaš trud i rad i nagraditi vas u skladu sa vašim zaslugama.